cheese | keju | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Hasil pepejal atau separa pepejal yang segar atau matang yang diperoleh melalui pengentalan susu dengan enzim renin atau asid. Keju boleh dimatangkan dengan menggunakan kulat atau bakteria. Contoh, keju lembut, keju keras, dan keju proses. |
Camembert | keju Camembert | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Keju lembut seperti keju brie tetapi mempunyai kerak yang boleh dimakan. |
cheesecake | kek keju | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kek daripada keju kotej atau keju krim, telur, gula dan sebagainya, biasanya dibakar dengan bahagian bawahnya berkerak. |
canneloni | kaneloni | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pasta berbentuk tiub berinti daging, ikan atau keju, dibakar bersama mentega dan keju atau sos krim dan keju. |
brie | keju brie | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Keju Perancis lembut yang disapu di atas roti. |
cheese spread | keju sapu | Kimia | Tiada | Keju lembut yang boleh disapu atau dilepa pada makanan. |
grated cheese | keju parut | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Keju yang diparut kepada kepingan kecil untuk digunakan dalam masakan atau sebagai hiasan. |
cottage cheese | keju kotej | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Keju lembut tidak diawet daripada susu skim masam. |
colby cheese | keju kolbi | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sejenis keju lembut yang lembap dan berongga. |
cheese ripening | pemeraman keju | Sosiologi | Tiada | Proses mematangkan keju sehingga menimbulkan rasa, bau, tekstur dan warna yang dikehendaki. |