coriander seed | biji ketumbar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Buah dari tumbuhan ketumbar yang masak dan kering sebagai perasa dalam jeruk, kari dan juga minuman keras. |
coriander | ketumbar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | yang menghasilkan biji-biji yang digunakan sebagai rempah dan ubat-ubatan sebagai karminatif. |
coriander | ketumbar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
coriander leaves | daun ketumbar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Daun dari tumbuhan Coriandrum sativum yang dijadikan rempah dalam masakan dan berasa pedas. |
coriander powder | serbuk ketumbar | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
rossete | roset | Herba | Botani dan Bioteknologi | Susunan daun yang tersusun rapat secara berpusat atau berpusar pada batang yang pendek. Contohnya, daun tutup bumi (Elephantopus scaber), daun ketumbar jawa (Eryngium foetidum) dan daun ekor anjing (Plantago major). |
Spices | Rempah ratus | Pertanian | Tiada | Merujuk kepada tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan. Bahagian tumbuhan yang digunakan samada daun, buah, biji, bunga, kulit batang, batang dan akar. Rempah ratus mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa dan warna pada masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contoh rempah ratus ialah serai, daun kesom, ketumbar, kunyit, halia, kayu manis dan jintan manis. |
spices | rempah ratus | Herba | Botani dan Bioteknologi | Tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan sama ada dalam bentuk segar atau kering. Bahagian tumbuhan yang digunakan ialah daun, buah, biji, bunga, rizom, kulit batang, batang dan akar. Tumbuhan ini mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa sedap dalam masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contohnya, serai, daun kesum, ketumbar, lada hitam, kunyit, halia, lengkuas, kayu manis dan jintan manis. |