malt | malt | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Bijiran barli atau bijirin lain yang telah bercambah dan kemudiannya dikeringkan. Dua jenis malt komersial ialah malt pembru dan malt penyuling. Antara kegunaan malt adalah untuk bijirin sarapan pagi, pewarna gula dan pengganti kopi. |
adjunct malt | malt adjung | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Bahan yang mengandungi kanji atau gula yang ditambah dengan karbohidrat malt. |
malt extract | ekstrak malt | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Pati yang diperoleh dengan menyari malt dengan air panas pada suhu tidak melebihi 55oC dan kemudian menyejatnya sehingga pekat atau kering. Lihat juga malt. |
malt | malt | Kimia | Tiada | Tiada |
malt | malt | Sosiologi | Tiada | Tiada |
malt | malt | Perubatan | Tiada | 2. Campuran karbohidrat, terdiri daripada dekstrin, maltosa dan diastase, diperolehi daripada penguraian kanji dalam barli, sumber makanan yang berkhasiat bagi penyakit yang mengurangkan berat badan. |
malt | malt | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
malt | malt | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
green malt | malt muda | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
malt salt | garam malt | Komunikasi Massa | Tiada | Tiada |