cookery | ilmu masakan; masakan; masak-memasak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Ilmu masakan: Seni, sains, proses atau latihan memasak.,2. Masakan: Sesuatu yang dimasak seperti kuih-muih dan lauk-pauk. |
cookery | ilmu masakan; masakan; masak-memasak | Sosiologi | Tiada | 1. Ilmu masakan: Seni, sains, proses atau latihan memasak.,3. Tempat atau peralatan untuk memasak. |
cookery | ilmu masakan; masakan; masak-memasak | Pendidikan | Tiada | Tiada |
cookery | ilmu masakan; masakan; masak-memasak | Pendidikan | Tiada | Tiada |
thyme | taim | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Herba berwarna hijau keperang-perangan untuk mengekalkan rasa asal makanan dalam masakan seperti masakan arnab, rusa dan babi. |
Spices | Rempah ratus | Pertanian | Tiada | Merujuk kepada tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan. Bahagian tumbuhan yang digunakan samada daun, buah, biji, bunga, kulit batang, batang dan akar. Rempah ratus mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa dan warna pada masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contoh rempah ratus ialah serai, daun kesom, ketumbar, kunyit, halia, kayu manis dan jintan manis. |
kitchen | dapur | Kesenian | Seni Bina | Ruang yang digunakan untuk aktiviti memasak, termasuk daripada jenis masakan berat atau masakan ringan. Dapur juga digunakan untuk memasak makanan yang dibakar atau dipanggang. |
spices | rempah ratus | Herba | Botani dan Bioteknologi | Tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan sama ada dalam bentuk segar atau kering. Bahagian tumbuhan yang digunakan ialah daun, buah, biji, bunga, rizom, kulit batang, batang dan akar. Tumbuhan ini mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa sedap dalam masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contohnya, serai, daun kesum, ketumbar, lada hitam, kunyit, halia, lengkuas, kayu manis dan jintan manis. |
casserole cooking | masakan kaserol | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Masakan daging cincang atau daging potong dadu dengan campuran sayur-sayuran seperti puri tomato dan lain-lain yang dimasak di dalam ketuhar. |
Muslim kitchen | bahagian masakan Melayu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bahagian yang menyediakan hidangan masakan Melayu daripada lauk-pauk hinggalah ke desert. |