Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[me.lem.bap.kan] | ملمبڤکن

Definisi : menjadikan (menyebabkan) lembap: tanah yg terlalu kering perlu dilembap­kan terlebih dahulu; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[me.lem.bap.kan] | ملمبڤکن

Definisi : menjadikan lembap atau menyebabkan jadi lembap. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
 
lembap (adjektif)
1. Bersinonim dengan basah: berair, denar, semek, demek, embal, melempen, berkemal, berlengas,
Berantonim dengan kering

2. Bersinonim dengan lembam: lemah, lambat, lempam,
Berantonim dengan cerdas

Kata Terbitan : melembapkan, kelembapan,


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
moisturizemelembapkanPentadbiran PerniagaanTiadaMenjadikan atau menyebabkan sesuatu bahan atau keadaan lembap.
humectationhumektasiPerubatanTiadaPerihal perbuatan melembapkan.
humectantpelembapPerubatanTiadaBahan yang digunakan untuk melembapkan.
humectantpelembapPentadbiran PerniagaanTiadaBahan yang digunakan untuk melembapkan.
moisturizer (skin)alat pelembap (kulit)Pentadbiran PerniagaanTiadaBahan yang melembapkan kulit sebagai rawatan kecantikan.
bubble-through humidifierpelembap laluan gelembungPerubatanTiadaAlat untuk melembapkan oksigen sebelum disalurkan kepada pesakit. Kaedah ini dilakukan dengan mengalirkan oksigen ke dalam takungan air dan oksigen yang terhasil akan tersalur ke tiub pernafasan lalu masuk ke sungkup muka pesakit.
condenser humidifierpelembap kondenserPerubatanTiadaAlat pakai buang yang menggunakan kondenser untuk melembapkan aliran gas segar atau oksigen yang diberikan kepada pesakit. Alat ini diletakkan pada lengan inspiratori litar pernafasan.
salivaair liurPerubatanTiadaRembesan jernih, bersifat alkali yang dihasilkan oleh kelenjar liur. Rembesan ini membasahi dan melembutkan makanan, melembapkan mulut, dan mengandungi ?-amilase, iaitu enzim pencernaan yang mengubah kanji menjadi maltosa. Air liur juga mengandungi musin, albumin serum, globulin, leukosit, puing epitelium dan kalium tiosianat.
stock syrupsirap kalduPentadbiran PerniagaanTiadaSirap daripada gula pasir yang dimasak bersama 850g air sejuk dengan konsistensi cair untuk melembapkan kepingan kek sebelum disalut dengan aising.
bastelumurMakanan dan PemakananMakananProses menyapu atau meletakkan bahan tertentu pada makanan semasa makanan tersebut sedang dimasak. Proses melumur ini bertujuan untuk melembapkan makanan dan seterusnya memberikan rasa kepada makanan tersebut. Contoh makanan yang biasa melalui proses ini ialah daging. Manakala bahan lumur yang biasa digunakan ialah mentega cair, sos dan jus.
12

Kembali ke atas