reevaporate | menyejatkan semula | Fizik | Tiada | Tiada |
powdered milk | susu tepung | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Susu yang dihasilkan dengan menyejatkan kandungan air dalam susu segar sehingga menjadi serbuk kering. Susu tepung mempunyai jangka hayat yang lebih panjang daripada susu dalam bentuk cecair. Susu tepung tidak perlu didinginkan kerana kandungan kelembapannya yang rendah. |
evaporating dish | ceper sejatan | Kimia | Tiada | Radas makmal seperti mangkuk yang digunakan untuk menyejatkan cecair. |
evaporator economy | ekonomi penyejat | Kejuruteraan | Kejuruteraan Kimia | Nisbah berat stim yang diperlukan untuk menyejatkan satu unit air daripada larutan yang akan dipekatkan terhadap berat stim yang diperlukan secara teori. Nisbah ini bergantung pada bilangan penyejat dan suhu suapan yang digunakan. |
evaporating dish | ceper penyejat | Kimia | Tiada | Radas makmal seperti mangkuk yang digunakan untuk menyejatkan cecair. |
evaporated milk | susu sejat | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Susu pekat tanpa gula yang diperoleh dengan menyejatkan lebih kurang 60% air daripada susu segar. Susu sejat hendaklah mengandungi tidak kurang daripada 8% lemak susu, 28% jumlah pepejal susu dan 670 IU Vitamin A setiap 100 gram. |
ammonia process | proses ammonia | Perpustakaan | Tiada | Dalam reprografi, proses komponen diazo sebagai dasar, meneutralkan penstabil berasid dengan menyejatkan ammonia akueus. |
breathing time | tempoh sejatan | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Masa yang diperlukan oleh kepingan venir atau kayu untuk menyejatkan lembapannya antara operasi penekanan dan penyusunan venir atau kayu tersebut. Caranya adalah dengan mengurangkan atau melepaskan tekanan yang bertindak ke atas venir atau kayu tersebut. |
evaporation | penyejatan | Kejuruteraan | Kejuruteraan Kimia | Proses memekatkan larutan yang terdiri daripada bahan larutan yang tidak meruap dan pelarut yang mudah meruap dengan menyejatkan sebahagian daripada pelarutnya untuk mendapatkan hasil cecair yang lebih pekat dan wap tersejat yang tidak bernilai. |
single effect evaporator | penyejat kesan tunggal | Kejuruteraan | Kejuruteraan Kimia | Penyejat yang wap tersejat dibuang apabila hanya satu penyejat digunakan untuk memekatkan sesuatu larutan. Penyejat jenis ini tidak cekap dan biasanya 1 hingga 1.3 kilogram stim diperlukan untuk menyejatkan 1 kilogram air daripada larutannya. |