Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[o.val.bu.min] | اوۏلبومين

Definisi : (Bio) albumin yg terdapat dlm putih telur. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[o.val.bu.min] | اوۏلبومين

Definisi : ist protein ringkas yg ter­dapat dlm putih telur (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ovalbumin


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
ovalbuminovalbuminPerubatanTiadaTiada
ovalbuminovalbuminPentadbiran PerniagaanTiadaProtein ringkas di dalam putih telur, yang larut di dalam air, berbentuk globul dan tergumpal apabila dipanaskan.
ovalbuminovalbuminMakanan dan PemakananPemakananProtein ringkas dalam putih telur, yang larut di dalam air, berbentuk globul dan tergumpal apabila dipanaskan.
albumenalbumenVeterinarTiadaPutih telur yang terdiri daripada beberapa jenis protein terlarut, terutamanya ovalbumin. Albumen merupakan sumber makanan berprotein untuk proses perkembangan ternakan.
albuminalbuminBioteknologiTiadaProtein yang larut dalam air dan bergumpal apabila dikenakan haba, misalnya ovalbumin dalam putih telur, albumin serum dalam darah, taktalbumin dalam susu, dan leukosin dalam bijirin.
albuminalbuminKimiaTiadaKumpulan protein mudah yang larut dalam air dan bergumpal apabila dipanaskan seperti ovalbumin dalam putih telur, serum albumin dalam darah, laktalbumin dalam susu, dan sebagainya. Bahan ini mengandungi banyak asid amino berasid, glutamat dan asparat (20-25%), lisina dan isolusina (hingga 10%), dan sedikit glisina (1%).
albuminalbuminBiologiFisiologiSalah satu daripada kumpulan protein yang boleh larut dan boleh gumpal seperti ovalbumin di dalam putih telur, serum albumin di dalam darah, laktalbumin di dalam susu dan leukosin di dalam gandum.
albuminalbuminKimiaBiokimiaKumpulan protein mudah yang larut dalam air dan bergumpal apabila dipanaskan seperti ovalbumin dalam putih telur, serum albumin dalam darah, laktalbumin dalam susu, dan sebagainya. Bahan ini mengandungi banyak asid amino berasid, glutamat dan aspartat (20-25%), lisina dan isolusina (hingga 10%), dan sedikit glisina (1%).
albuminalbuminVeterinarTiadaProtein ringkas yang larut air atau larutan garam yang cair kepekatannya. Protein ini menyerupai putih telur dan banyak terdapat di dalam tisu tubuh. Protein ini akan menggumpal apabila dipanaskan. Contohnya, ovalbumin dalam putih telur, laktalbumin dalam susu dan albumin serum dalam darah. Albumin banyak terdapat dalam tisu haiwan dan tumbuhan.

Kembali ke atas