ovalbumin | ovalbumin | Perubatan | Tiada | Tiada |
ovalbumin | ovalbumin | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Protein ringkas di dalam putih telur, yang larut di dalam air, berbentuk globul dan tergumpal apabila dipanaskan. |
ovalbumin | ovalbumin | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Protein ringkas dalam putih telur, yang larut di dalam air, berbentuk globul dan tergumpal apabila dipanaskan. |
albumen | albumen | Veterinar | Tiada | Putih telur yang terdiri daripada beberapa jenis protein terlarut, terutamanya ovalbumin. Albumen merupakan sumber makanan berprotein untuk proses perkembangan ternakan. |
albumin | albumin | Bioteknologi | Tiada | Protein yang larut dalam air dan bergumpal apabila dikenakan haba, misalnya ovalbumin dalam putih telur, albumin serum dalam darah, taktalbumin dalam susu, dan leukosin dalam bijirin. |
albumin | albumin | Kimia | Tiada | Kumpulan protein mudah yang larut dalam air dan bergumpal apabila dipanaskan seperti ovalbumin dalam putih telur, serum albumin dalam darah, laktalbumin dalam susu, dan sebagainya. Bahan ini mengandungi banyak asid amino berasid, glutamat dan asparat (20-25%), lisina dan isolusina (hingga 10%), dan sedikit glisina (1%). |
albumin | albumin | Biologi | Fisiologi | Salah satu daripada kumpulan protein yang boleh larut dan boleh gumpal seperti ovalbumin di dalam putih telur, serum albumin di dalam darah, laktalbumin di dalam susu dan leukosin di dalam gandum. |
albumin | albumin | Kimia | Biokimia | Kumpulan protein mudah yang larut dalam air dan bergumpal apabila dipanaskan seperti ovalbumin dalam putih telur, serum albumin dalam darah, laktalbumin dalam susu, dan sebagainya. Bahan ini mengandungi banyak asid amino berasid, glutamat dan aspartat (20-25%), lisina dan isolusina (hingga 10%), dan sedikit glisina (1%). |
albumin | albumin | Veterinar | Tiada | Protein ringkas yang larut air atau larutan garam yang cair kepekatannya. Protein ini menyerupai putih telur dan banyak terdapat di dalam tisu tubuh. Protein ini akan menggumpal apabila dipanaskan. Contohnya, ovalbumin dalam putih telur, laktalbumin dalam susu dan albumin serum dalam darah. Albumin banyak terdapat dalam tisu haiwan dan tumbuhan. |