ensilation | pemeraman | Veterinar | Tiada | Proses penyimpanan foraj segar yang menggunakan bakteria anerobik. Pada mulanya foraj dipotong, dilayukan dan disimpan dalam kebuk kedap udara yang dipanggil silo. Asid laktik akan terhasil daripada proses pemeraman yang mengekalkan pH pada aras rendah (4-4.5) supaya bakteria pemusnah atau pereput tidak dapat hidup. Justeru itu, bahan foraj dapat disimpan lama dan digunakan mengikut keperluan. |
ethylene ripening | pemeraman etilena | Sosiologi | Tiada | Tiada |
cheese ripening | pemeraman keju | Sosiologi | Tiada | Proses mematangkan keju sehingga menimbulkan rasa, bau, tekstur dan warna yang dikehendaki. |
effective microorganism | mikroorganisma bermanfaat | Pertanian | Agroteknologi | Campuran mikroorganisma anaerobik yang mempunyai kesan baik terhadap proses pembentukan produk pertanian. Contohnya, bakteria asid laktik yang menggalakkan proses fermentasi bahan tanaman seperti rumput untuk dijadikan silaj. Selain itu, mikroorganisma Bokashi yang terhasil daripada pemeraman sisa buah-buahan dan sayur-sayuran pula boleh dijadikan baja cecair. Mikroorganisma ini terdapat secara semula jadi dalam persekitaran. Bahan makanan boleh digunakan untuk membiakkan mikroorganisma tersebut untuk dijadikan campuran mikroorganisma bermanfaat. |