agitation | pengadukan | Bioteknologi | Tiada | Pencampuran kandungan fermentasi secara penggoncangan yang kuat dengan menggunakan kuasa mekanik yang kuat. Pengadukan dapat membantu meningkatkan kadar pemindahan oksigen dalam sesuatu sistem fermentasi. |
mixing number | nombor campuran | Kejuruteraan | Kejuruteraan Kimia | Nombor tak bermatra yang menghubungkan masa pengadukan dengan darjah pencampuran bendalir. Nombor ini ialah hasil darab nombor Reynolds, faktor bentuk dan nt, dan diungkapkan oleh Nt = ReS1 nt, dengan Nt = nombor campuran, Re = nombor Reynolds, S1 = faktor bentuk, n = halaju putaran/masa (s-1), t = masa pengadukan (s). Faktor bentuk bagi sistem pendesak ialah S1 = Dt/Da, dengan Dt = garis pusat tangki (m), Da = garis pusat pendesak (m). Nombor campuran juga boleh diungkapkan sebagai dengan t = masa pengadukan (s), m = kelikatan dinamik (poise), r = ketumpatan (kg/m2), Dt = garis pusat tangki (m). |
power number | bilangan kuasa | Bioteknologi | Tiada | Kumpulan tanpa dimensi yang berkaitan dengan pengadukan bendalir di dalam bejana fermentasi. Kumpulan ini mewakili daya inersia yang terpancar ke dalam bendalir, dan dinyatakan sebagai Np = P/(pN3D5), dengan P ialah input kuasa. N ialah halaju pengadukan, D ialah garis pusat pengaduk, dan p ialah ketumpatan fasa selanjar. |
intermittent agitation | pengadukan berselang-seli | Komunikasi Massa | Tiada | Tiada |
airlift agitation | pengadukan angkat udara | Kejuruteraan | Tiada | Tiada |
hydraulic agitating | pengadukan hidraulik | Kejuruteraan | Tiada | Tiada |
mechanical agitating | pengadukan mekanik | Kejuruteraan | Tiada | Tiada |
food adulteration | pengadukan makanan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
food adulteration | pengadukan makanan | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Perbuatan atau proses yang menjadikan makanan tidak tulen atau rendah mutunya. Sesuatu makanan itu dianggap diadukkan atau dipalsukan jika: (i) Makanan mengandungi racun atau bahan yang boleh merosakkan kesihatan pengambilnya; (ii) makanan mengandungi kotoran; (iii) makanan mengandungi aditif yang diharamkan untuk menyembunyikan mutu rendah; (iv) makanan yang seluruh atau sebahagian juzuknya dikeluarkan dan digantikan dengan ramuan lain; (v) makanan mengandungi bahan untuk menambah kuantiti, atau mengubah kualitinya sehingga kelihatan lebih baik daripada sebenarnya. |
food adulteration | pengadukan makanan | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Penambahan bahan kandungan yang bermutu rendah, tidak selamat, kotor, toksik atau bahan yang tidak sepatutnya ke dalam suatu penyediaan makanan. Pengadunan makanan ini bertujuan untuk menipu pelanggan, meraih keuntungan dan menutup kekurangan rasa makanan tersebut. |