Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[peng.é.mul.sian] | ڤڠايمولسين

Definisi : 1. proses mencampurkan dua atau lebih cecair yg tidak bercampur sepenuhnya dgn menggoncang campuran tersebut; 2. proses menambahkan bahan kimia kpd sesuatu emulsi utk mengekalkan keadaan emulsinya; (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[peng.é.mul.sian] | ڤڠايمولسين

Definisi : proses mencampurkan dua atau lebih cecair yg tidak bercampur sepenuhnya dgn menggoncang campuran tsb. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pengemulsian


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
emulsificationpengemulsianMakanan dan PemakananMakananProses penyerakan suatu cecair ke dalam cecair yang tidak larut campur melalui agen pengemulsi untuk mengelakkan kedua-dua jenis cecair berkenaan terasing semula. Terdapat dua jenis pengemulsian, iaitu air dalam lemak serta lemak dalam air. Contoh pengemulsian air dalam lemak ialah mentega manakala pengemulsian lemak dalam air ialah mayones. Mayones diperbuat daripada dua jenis ramuan utama, iaitu susu dan minyak yang tidak bercampur pada asalnya. Penggunaan pengemulsi seperti lesitin (kuning telur dan kacang soya) akan menggabungkan kesemua ramuan tersebut.
emulsificationpengemulsianKomunikasi MassaTiadaTiada
emulsificationpengemulsianPertanianTiadaTiada
emulsificationpengemulsianSosiologiTiadaTiada
emulsificationpengemulsianPerubatanTiadaTiada
emulsificationpengemulsianKejuruteraanTiadaTiada
emulsificationpengemulsianGeografiTiadaTiada
emulsificationpengemulsianKimiaTiadaPenyerakan suatu cecair ke dalam cecair yang tidak larut campur dengan menambahkan agen pengemulsi untuk mengelakkan emulsi berkenaan terasing semula.
emulsificationpengemulsianMakanan dan PemakananTeknologi MakananProses pembentukan emulsi stabil dengan penyebatian dua cecair atau fasa tak larut campur supaya fasa terserak terampai di dalam fasa berterusan dalam bentuk titisan kecil.
emulsificationpengemulsianKimiaTiadaPenyerakan suatu cecair ke dalam cecair yang tidak larut campur dengan menambahkan agen pengemulsi untuk mengelakkan emulsi berkenaan terasing semula.
12

Kembali ke atas