cryogenic freezing | penyejukbekuan kriogenik | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Kaedah penyejukbekuan pantas dengan mendedahkan makanan kepada bahan penyejuk seperti nitrogen cecair, karbon dioksida cecair dan difluorodiklorometana. Penyejukbekuan kriogenik boleh dilakukan secara langsung terhadap makanan dengan kaedah semburan atau rendaman. Kaedah ini menyebabkan pembentukan kristal ais yang kecil dan mampu mengekalkan kualiti makanan dari segi warna, tekstur dan rasa. |
freezing | sejuk beku; penyejukbekuan | Geografi | Tiada | 2. Penyejukbekuan: Proses yang melibatkan perubahan daripada keadaan cecair kepada keadaan beku. |
freezing | penyejukbekuan | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Proses menurunkan suhu makanan di bawah takat beku, dengan menukar sebahagian daripada air kepada hablur ais. Pengawetan secara penyejukbekuan dicapai melalui gabungan suhu rendah, pengurangan keaktifan air dan penceluran untuk beberapa jenis makanan. |
freezing | sejuk beku; penyejukbekuan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sejuk beku: Berkaitan dengan keadaan yang tidak panas, rendah suhunya yang boleh menyejukkan dan membekukan sesuatu.,2. Penyejukbekuan: Proses yang melibatkan perubahan daripada keadaan cecair kepada keadaan beku. |
freezing | penyejukbekuan | Kimia | Tiada | Perubahan keadaan sesuatu bahan daripada cecair kepada pepejal disebabkan oleh penurunan suhu sehingga suatu suhu tetap, yang disebut takat beku, pada tekanan tertentu. Semasa penyejukbekuan, haba pendam pelakuran bahan itu dibebaskan, tetapi suhu tidak berubah. |
freeze drying | pengeringan sejuk beku | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Proses yang melibatkan penyejukbekuan diikuti oleh sublimasi ais daripada bentuk sejuk beku kepada bentuk kering. Pengeringan lengkap berlaku dalam tiga peringkat. Peringkat pertama melibatkan penyejukbekuan yang mengeluarkan air daripada komponen makanan terhidrat melalui pembentukan hablur ais atau campuran eutektik. Peringkat kedua melibatkan penyingkiran air daripada bahan melalui sublimasi hablur ais, dan peringkat terakhir melibatkan penyingkiran baki air melalui penyejatan dalam alat pengering sejuk beku dengan meninggikan suhu bahan. Teknik ini biasanya digunakan untuk mengeringkan makanan beraroma atau bertekstur sensitif seperti perisa makanan dari rempah ratus. |
refreezing | penyejukbekuan semula; pembekuan semula | Fizik | Tiada | Tiada |
refreezing | penyejukbekuan semula; pembekuan semula | Psikologi | Tiada | Tiada |
refrozen | penyejukbekuan semula | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
shell-freezing | penyejukbekuan petala | Fizik | Tiada | Tiada |