porosity | keliangan | Kejuruteraan | Tiada | 1. Peratusan ruang pada bahan.,2. Nisbah, biasanya dalam peratusan, bagi isi padu liang terhadap isipadu keseluruhan batuan. |
accession rate | kadar kemasukan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Peratusan kemasukan pekerja dalam sesebuah organisasi dalam jangka masa tertentu. 2. Kadar gaji yang dibayar kepada seseorang pekerja pada mula diambil bekerja. |
moisture content | kandungan kelengasan | Hidrologi | Tiada | (1) Bagi tanih lengas sin.: kandungan air, peratusan kelengasan. Peratusan air dalam tanih dinyatakan berasas kepada berat-kering atau isi padu. (2) Bagi udara lihat kelembapan spesifik. |
moisture content | kandungan kelengasan | Sains | Hidrometeorologi | 1. (Bagi tanih lengas) Peratusan air di dalam tanih yang diungkapkan berdasarkan berat kering atau isipadu. Sinonim kandungan air, peratusan kelengasan. 2. (Bagi udara) Lihat kelembapan spesifik. |
error rate | kadar ralat | Teknologi Maklumat | Tiada | 1. Perkiraan yang menyatakan peratusan jawapan yang tidak betul pada satu set butiran atau keseluruhan program. |
degree of operating leverage | darjah umpil kendali | Pentadbiran | Tiada | 1. Darjah perubahan peratusan dalam pendapatan kendalian bersih yang disebabkan oleh perubahan dalam jualan. 2. Darjah keumpilan yang dihasilkan dengan adanya kos tetap kendalian. |
myers rating | kadaran myer | Hidrologi | Tiada | Skala peratusan digunakan untuk membandingkan hasil larian air maksimum dari berbagai-bagai sistem sungai. p = kadaran peratusan berangka. Q = luahan mercu (M3.S-1) A = Kawasan saliran (km2) (tidak dipakai dengan meluas). p = |
cutting unit | unit potongan | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Keluasan permukaan kayu yang berukuran 1 inci lebar dan 1 kaki panjang, yang bersamaan 12 inci persegi. Misalnya, jumlah unit potongan bagi kayu berukuran 6 inci lebar dan 6 kaki panjang ialah 36 unit potongan. Peratusan unit potongan muka bersih digunakan dalam pengredan kepingan kayu. |
digestibility | kebolehcernaan | Perikanan | Tiada | 1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh. |
digestibility | kebolehcernaan | Pertanian | Tiada | 1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh. |