Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ri.bo.fla.vin] | ريبوفلاۏين

Definisi : sj vitamin B kompleks yg terdapat di dlm sayur-sayuran hijau, ikan, susu, hati, ginjal, telur dsb dan kekurangannya boleh menyebabkan penyakit pelagra. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata riboflavin


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
riboflavinriboflavinBioteknologiTiadaTerbitan alosazin yang mempunyai cecincin pteridina yang bergabung dengan cecincin benzena. Riboflavin terdapat dalam susu sebagai riboflavin bebas, dan dalam hati, jantung, ginjal, dan telur sebagai flavoprotein yang mempunyai kumpulan prostetik FM (flavin mononukleotida) atau FAD (flavin adenina dinukleotida). Riboflavin yang dikenali juga sebagai vitamin B2, dapat dihasilkan secara fermentasi oleh Ashbya gossypii dan Eremothecium ashbyii.
riboflavinriboflavinHerbaFitokimiaPigmen kekuningan yang larut dalam air dan merupakan salah satu ahli kompleks vitamin B. Riboflavin berfungsi sebagai enzim bagi mengawal pengoksidaan tisu dan faktor perlu bagi metabolisme sel. Molekulnya terbina daripada tiga gelang benzenoid yang terlakur, dengan dua daripadanya mempunyai nitrogen di samping rantai sisi hidrokarbon pada rantai tengah. Riboflavin ialah bahan diet yang diperlukan dan terdapat dalam sayuran hijau.
riboflavinriboflavinKimiaTiadaTiada
riboflavinriboflavinPerubatanTiadaTiada
riboflavinriboflavinPerubatanTiadaTiada
riboflavinriboflavinPentadbiran PerniagaanTiadaSekumpulan vitamin larut air yang terdapat dengan banyak di dalam bijirin, yis, dan hati.
riboflavinriboflavinVeterinarTiadaVitamin larut air dan tergolong dalam kumpulan vitamin B. Vitamin ini diperlukan oleh semua jenis ternakan dan terlibat dalam metabolisme karbohidrat, lemak dan protein. Vitamin ini menjadi komponen kepada beberapa koenzim yang terlibat dalam metabolisme nutrien. Tanda-tanda kekurangan vitamin ini ialah pertumbuhan yang terencat, anemia, kegagalan membiak, diarea dan pada ayam, boleh menyebabkan paralisis cakar. Sumber utama vitamin ini diperoleh daripada yis, hati, rumput hijau, susu skim dan air dadih. Sinonim vitamin B2.
riboflavinriboflavinKimiaBiokimiaPigmen berbentuk hablur yang mempunyai rasa pahit, larut sedikit di dalam air dan asid, stabil di dalam asid, tetapi tidak stabil di dalam bes, tidak beracun, berwarna kuning kehijau-hijauan di dalam larutan, dan menjadi faktor penggalak pertumbuhan daripada vitamin B2 kompleks. Bahan yang berfungsi sebagai flavoprotein dalam pernafasan tisu ini digunakan sebagai ubat-ubatan dan pelengkap makanan haiwan.
riboflavinriboflavinPerubatanTiadaSalah satu daripada vitamin B kompleks. Vitamin ini terdapat di dalam sayuran hijau, yis dan hati. Kekurangan vitamin ini mengakibatkan penyakit pelagra. Sin: vitamin B2
riboflavinriboflavinMakanan dan PemakananPemakananSalah satu daripada Vitamin B kompleks. Vitamin ini terdapat dalam brokoli, yogurt dan roti bijirin penuh. Kekurangan vitamin ini mengakibatkan penyakit pelagra.
1234

Kembali ke atas