rigor mortis | rigor mortis | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Kekakuan otot yang berlaku pada haiwan ternakan seperti lembu selepas penyembelihan. Rigor mortis berlaku disebabkan oleh ikatan protein jenis aktin dan miosin yang tidak boleh dileraikan semula. Rigor mortis menyebabkan daging menjadi keras. |
rigor | rigor | Perubatan | Tiada | 1. Kekejangan hasil pengecutan otot. 2. Keadaan menggigil akibat kesejukan. |
rigor | rigor | Perubatan | Tiada | 1. Gigilan yang kuat pada seluruh tubuh, yang biasanya berlaku semasa demam panas. 2. Kekakuan otot. |
thaw rigor | rigor encer | Veterinar | Tiada | Tiada |
rigor mortis | rigor mortis | Veterinar | Praklinikal | Perubahan khusus post mortem yang berlaku pada bangkai; iaitu pengkakuan kesemua otot selepas mati dan dikaitkan dengan pengecutan gentian otot apabila adenosina trifosfat dalam sel berkurangan. Rigor mortis mula berlaku antara 1 hingga 6 jam dan berakhir antara 1 hingga 2 hari. Proses rigor mortis ini lebih cepat berlaku pada bangkai haiwan yang kekurangan makanan daripada haiwan yang diberi makanan secukupnya. |
rigor mortis | rigor mortis | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Pembentuk tekstur yang tegar, kaku dan tak lentur dalam tisu otot disebabkan oleh pengecutan yang berlaku selepas haiwan disembelih. Rigor mortis terbentuk semasa glikosis bertukar daripada proses aerobik kepada proses anaerobik yang menghasillkan asid laktik dan penurunan pH daripada 7.0-7.2 kepada 5.3-5.5. |
rigor mortis | rigor mortis | Sains Forensik | Tiada | Kekejuran pada mayat selepas kematian. Keadaan ini bergantung pada keadaan persekitaran. Kesan kaku pada tubuh mayat bermula beberapa jam selepas kematian dan berakhir beberapa jam kemudiannya. Tanda rigor mortis boleh digunakan oleh pakar forensik bagi mengganggar masa kematian mangsa. |
rigor | menggigil; rigor; kekakuan | Fizik | Tiada | Tiada |
rigor mortis | rigor mortis | Perikanan | Tiada | Tiada |
rigor mortis | rigor mortis | Perubatan | Tiada | Tiada |