roughage | hampasan | Perubatan | Tiada | Bahan berserat yang terdiri daripada selulosa, yang terdapat pada kebanyakan sayur-sayuran, terutamanya sayur-sayuran hijau. Bahan yang pukal ini merangsangkan peristalsis usus supaya pelawasan berlaku dengan mudah. |
root vegetable | sayur-sayuran berubi | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Jenis sayuran berupa bahagian akar di bawah tanah suatu tanaman yang boleh dimakan, seperti ubi kayu dan lobak. |
root vegetable | sayur-sayuran berubi | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Jenis sayuran berupa bahagian akar di bawah tanah suatu tanaman yang boleh dimakan, seperti ubi kayu dan lobak. |
vegetable case | kotak sayuran | Sosiologi | Tiada | Bahagian yang menyimpan sayur-sayuran di dalam peti sejuk. |
vegetable oil | minyak sayuran | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Lemak daripada tumbuhan yang berbentuk cecair pada suhu bilik. Minyak sayuran diekstrak daripada biji-bijian, buah-buahan atau kekacang. Minyak ini digunakan secara meluas sebagai minyak masak seperti minyak kelapa sawit, minyak zaitun, minyak bunga matahari, minyak jagung, minyak kacang soya dan minyak bijan. |
food vegetable | sayur-sayuran | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Tumbuhan atau daun-daun yang boleh dimakan seperti pucuk paku, sawi dan lain-lain.,2. Makanan daripada sayur-sayuran sama ada daun-daunan, buah dan sebagainya. |
vegetable shortening | lelemak sayuran | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Sejenis lemak daripada minyak tumbuhan seperti minyak jagung atau minyak kacang soya yang berbentuk pepejal pada suhu bilik. Lelemak sayuran biasanya digunakan untuk menghasilkan pastri yang rapuh. |
bonquet garni | bonquet garni | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Gabungan sayur-sayuran dan herba segar yang diikat bersama untuk perasa stew, sup dan sayur-sayuran. |
salad | salad | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Makanan daripada aneka sayur-sayuran dan buah-buahan, daging dan ikan sama ada dimasak atau dimakan mentah, dihidang sejuk atau panas. 2. Sayuran daun yang rangup dan berwarna hijau muda sebagai lapik makanan atau dimakan mentah. |
entremetier | jurumasak; bahagian sayur-mayur | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Jurumasak: Orang yang memasak di bahagian sayur-mayur. 2. Bahagian sayru-sayuran: Bahagian yang menyediakan sup, sayuran dan hidangan daripada nasi dan kentang. |