citric acid poisoning | keracunan asid sitrik | Kimia | Forensik | Keracunan akibat penyedutan, pendedahan pad a kulit dan mata, dan pengingesan asid sitrik (formula kimia, C6H8P7) yang digunakan dalam minuman ringan, julap, sebagai fungisid dan mikrobiosid, untuk melarutkan batu ginjal, merawat sistitis dan jangkitan saluran kencing. Gejala keracunan ialah batuk, sesak nafas, sakit kerongkong, kemerahan dan sakit pad a kulit, dan sakit abdomen. LD50 bagi tikus seem�a oral ialah 11700 mg/kg. |
isocitric acid | asid isositrik | Kimia | Biokimia | Isomer asid sitrik yang terbentuk daripada asid cis-akonitik dalam tindak balas kitar asid sitrik. |
citric acid cycle | kitar asid sitrik | Makanan dan Pemakanan | Pemakanan | Tapak jalan yang memecahkan asetil-KoA dan menghasilkan karbon dioksida, FADH2, NADH dan ATP. Kitar asid sitrik juga dikenali sebagai kitar asid trikarboksilik (kitar TCA) dan kitar Krebs. |
citric acid | asid sitrik | Kimia | Tiada | Asid hidroksi trikarboksilik alifatik, formula HOOCCH2(OH) (COOH) CH2- COOH, takat lebur 153oC, berbentuk bahlur atau sebuk yang tidak berwarna dan larut di dalam air, eter dan alkohol. Asid ini terdapat di dalam sel haiwan dan tumbuhan. Asid sitrik juga terdapat dalam buah-buahan sitrus dan nanas dan dapat disintesiskan daripada penapaian karbohidrat. Asid ini digunakan untuk membuat gula-gula, minuman ringan dan garam sitrat. |
citric acid | asid sitrik | Fizik | Tiada | Tiada |
citric acid | asid sitrik | Perubatan | Tiada | Tiada |
citric acid | asid sitrik | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Asid hidroksi trikarboksilik alifatik, takat lebur 153oC, berbentuk hablur atau serbuk yang tidak berwarna dan larut di dalam air, eter dan alkohol |
citric acid | asid sitrik | Kimia | Tiada | Tiada |
citric acid | asid sitrik | Kimia | Tiada | Asid hidroksi trikarboksilik alifatik, takat lebur 153oC, berbentuk hablur atau serbuk yang tidak berwarna dan larut di dalam air, eter dan alkohol |
citric acid | asid sitrik | Kimia | Biokimia | Asid yang terdapat di dalam sel hidup haiwan dan tumbuh-tumbuhan, terutamanya buah limau. Asid ini terbentuk daripada proses penapaian karbohidrat oleh kulat, dan digunakan dalam penyediaan sitrat, sebagai agen perasa, agen penyerak dalam perubatan, dan sebagainya. |