Display virtual keyboard interface
 

Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[yo.gut] | يوݢورت

Definisi : Makanan separa pejal yg disediakan melalui penapaian susu oleh bakteria (biasanya dibubuh perisa buah dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata yogurt


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
yoghurtyogurtMakanan dan PemakananTeknologi MakananHasil kental yang diperoleh dengan menapai susu prasteur atau susu skim yang telah diinokulasi dengan kultur organisma seperti Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus atau Streptococcus lactis pada suhu 40oC selama 3�4 jam. Yogurt merupakan hasil perantaraan dalam proses pembuatan keju dan susu kultur.
yoghurtyogurtPentadbiran PerniagaanTiadaSusu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja.
yoghurtyogurtVeterinarTiadaSusu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja.
yoghurtyogurtPerubatanTiadaSusu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja.
yoghurtyogurtPentadbiran PerniagaanTiadaSusu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja.
yoghurtyogurtPentadbiran PerniagaanTiadaSusu pekat dan masam hasil penapaian susu untuk kek atau desert atau dimakan begitu sahaja.
yoghurtyogurtFarmasiBioteknologi FarmasiProduk yang dihasilkan melalui proses penapaian susu dengan menambahkan dua kultur bakteria, iaitu Lactobacillus bulgaricus dan Streptococcus thermophilus
diabetic yoghurtyogurt diabetesVeterinarTiadaTiada
natural yoghurtyogurt asliPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
fruit yoghurtyogurt buahPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
12

Kembali ke atas