| kitchen helper | pembantu dapur | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Orang yang membuat semua kerja dapur kecuali memasak, seperti mendapatkan barang-barang dari stor, memotong, menyiang serta mengemas dapur. |
| executive chef | ketua jurumasak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Orang yang mengetuai organisasi dapur. |
| chef de cuisine | ketua jurumasak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Orang yang mengetuai organisasi dapur. |
| chef de partie | jurumasak bahagian | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Orang yang mengetuai bahagian dapur mengikut pengkhususan masing-masing. |
| cooker | pemasak; dapur; alat masak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pemasak: Orang yang memasak atau terlibat dalam proses memasak makanan.,2. Alat untuk memasak.,Alat masak: Peranti, periuk belanga dan peralatan lain untuk memasak. |
| food checker | pengawal hidangan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Orang yang memeriksa dan memastikan hidangan makanan lengkap daripada segi catuan, hiasan dan sebagainya sebelum dibawa keluar dari dapur untuk dihidang di restoran. |
| counter | pembilang; kaunter | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 2. Kaunter: Meja panjang di bahagian sambut tamu, dapur, restoran dan tempat-tempat lain di hotel untuk tujuan perkhidmatan dan urusan dengan orang ramai. |