retting | merendam | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Meletak sesuatu di dalam air dan sebagainya untuk beberapa lama. |
immersing | merendam | Kesenian | Tiada | Tiada |
penyahwarnaan | penyahwarnaan | Kesenian | Tiada | Proses merendam daun pandan, bertujuan untuk melunturkan warna hijau asli daun dan biasanya direndam sehari semalam. |
perendaman | perendaman | Kesenian | Tiada | Proses merendam rotan yang baru diambil dari pohonnya. Rotan direndam selama beberapa hari supaya lembut dan mudah dibelah. |
marinate | perap | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Merendam atau memerap bahan makanan seperti ikan dan daging dalam campuran seperti halia, kicap dan minyak sebelum dimasak. |
pembasahan | pembasahan | Kesenian | Tiada | Proses merendam kayu keras seperti kayu belian atau tapang ke dalam air sebelum diukir. |
steeping | perendaman | Buluh | Tiada | Teknik merendam buluh yang baru ditebang secara menegak di dalam bekas yang mengandungi larutan bahan pengawet berasaskan air, dan mengambil masa antara 7-14 hari, bergantung pada panjang batang buluh. |
insuccation | insukasi/perendaman | Perubatan | Tiada | Perbuatan merendam drug sebelum menyediakan ekstrak daripadanya. |
brining | pengairgaraman | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Proses merendam bahan makanan dalam larutan garam pada suhu di bawah takat didih, untuk memanjangkan hayat simpan makanan. Kepekatan garam yang tinggi dalam proses perendaman dapat menurunkan keaktifan air dalam sistem makanan kepada satu tahap yang boleh mengelakkan pertumbuhan mikroorganisma. Contoh makanan yang boleh diawet dengan proses ini adalah sayur atau buah yang direndam dalam larutan yang mempunyai 8-11% kandungan garam. |
immersion | rendaman; perendaman | Perubatan | Tiada | 1. Proses meletak atau merendam sesuatu jasad ke dalam cecair.,2. Penggunaan mikroskop dengan objek dan kaca objek diliputi oleh cecair. |