aroma | bau (terutama bau yg menyedapkan drpd rempah, pokok, dsb); | Kamus Dewan Edisi Keempat |
aroma | bau, terutama yg menyenangkan, sedap atau harum drpd rempah, pokok, dsb: ~ masakan itu sungguh membangkitkan selera. beraroma mempunyai aroma; berbau sedap: masakan yg ~. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
beraroma | mempunyai aroma; berbau sedap: masakan yg ~. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
beraroma | ada aroma, berbau sedap: masakan yg ~ itu ialah masakan India. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
masoi | sj tumbuhan (pokok), Massoia aroma-tica; mesui. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
berbumbukan | mempunyai atau menggunakan sesuatu sbg bumbu: masakan yg mewah dgn santan dan banyak ~ rempah-ratus menerbitkan aroma harum yg tersendiri; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
sarsaparila | 1. sj minuman tanpa alkohol yg disediakan drpd akar tumbuhan tropika genus Smilax, berwarna coklat dan mempunyai aroma yg menyegarkan; 2. pokok yg mem-punyai akar yg beraroma yg digunakan utk minuman 1. di atas. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
sarsaparila | 1 sj minuman tanpa alkohol yg disediakan drpd akar tumbuhan tropika genus Smilax, berwarna coklat hitam dan mempunyai aroma yg menyegarkan. 2 sj pokok memanjat yg mempunyai akar yg beraroma yg digunakan utk sj minuman. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
bumbu | Id 1. bahan-bahan spt rempah-ratus (bawang, cabai, asam, halia, dll) yg digunakan utk memasak lauk-pauk (supaya sedap rasanya); 2. ki sesuatu (unsur, faktor) yg menyedapkan cereka atau karangan: disadurnya ceritera Yunani lama dan ceritera Persia Kuno, dgn memberikan ~ di sana sini, agar sedap dibaca;berbumbukan mempunyai atau menggunakan sesuatu sbg bumbu: masakan yg mewah dgn santan dan banyak ~ rempah-ratus menerbitkan aroma harum yg tersendiri;membumbui 1. membubuh bumbu pd, merempahi: ~ ikan sebelum dimasak; 2. menambah-nambahi (supaya menarik dll): huraiannya yg berbunga dan berwarna kadang-kadang dibumbui kisah-kisah yg nyaman. | Kamus Dewan Edisi Keempat |