beraroma | mempunyai aroma; berbau sedap: masakan yg ~. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
beraroma | ada aroma, berbau sedap: masakan yg ~ itu ialah masakan India. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
parsli | sj tumbuhan herba berwarna hijau tua, daunnya keriting, beraroma dan digunakan sbg perasa dan hiasan dlm masakan, Petroselinum crispum. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
palutan | hasil memalut: ketam dan udang sedap dimakan dgn ~ kuahnya yg pekat lagi beraroma; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
aroma | bau, terutama yg menyenangkan, sedap atau harum drpd rempah, pokok, dsb: ~ masakan itu sungguh membangkitkan selera. beraroma mempunyai aroma; berbau sedap: masakan yg ~. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
sarsaparila | 1. sj minuman tanpa alkohol yg disediakan drpd akar tumbuhan tropika genus Smilax, berwarna coklat dan mempunyai aroma yg menyegarkan; 2. pokok yg mem-punyai akar yg beraroma yg digunakan utk minuman 1. di atas. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
sarsaparila | 1 sj minuman tanpa alkohol yg disediakan drpd akar tumbuhan tropika genus Smilax, berwarna coklat hitam dan mempunyai aroma yg menyegarkan. 2 sj pokok memanjat yg mempunyai akar yg beraroma yg digunakan utk sj minuman. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
palut | balut, bungkus, salut, sampul, sarung; elok ~, pengebat kurang prb kelihatannya sahaja bagus tetapi keadaan sebenarnya belum baik; berpalut berbalut, berbungkus, bersampul, bersarung: tiga pucuk surat ~ kuning; dawai yg ~ getah; memalut membalut, membungkus, menyalut, menyampul, menyarung: tubuhnya pun habis dipalut selumbar, tampak mata sahaja; terpalut dipalut, disalut: lidahmu seakan-akan ~ madu; palutan hasil memalut: ketam dan udang sedap dimakan dgn ~ kuahnya yg pekat lagi beraroma; pemalut sesuatu yg memalut, pembalut, sampul. | Kamus Dewan Edisi Keempat |