keju | (kéju) sj makanan yg dibuat drpd dadih susu; ~ krim keju lembut berwarna putih yg diperbuat drpd krim dan susu. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
keju | /kéju/ makanan yg dibuat drpd dadih susu yg dikeraskan. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
keju | /kéju/ makanan yg dibuat drpd dadih susu yg dikeraskan. | Kamus Pelajar |
keju krim | keju lembut berwarna putih yg diperbuat drpd krim dan susu. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
kek keju | kek yg diperbuat drpd keju krim, gula, telur dsb; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
pasteur | ; mempasteur memanaskan cecair (spt susu, wain, dll) atau makanan pepejal (spt keju) utk memusnahkan mikroorganisma yg berbahaya atau utk mengehadkan kadar penapaian bahan yg berkenaan; pempasteuran proses mempasteur; pempasteur 1. orang yg melakukan proses atau kerja pempasteuran; 2. alat utk mempasteurkan sesuatu bahan spt susu, keju dan krim. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
kek I | (kék) sj kuih yg dibuat drpd adunan tepung, mentega, gula, dll dan dibakar; ~ buah kek yg mengandungi campuran buahbuahan kering spt kismis, aprikot dsb; ~ keju kek yg diperbuat drpd keju krim, gula, telur dsb; ~ lapis kek yg terdiri drpd beberapa lapis yg berwarna-warni dan berempah. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
panir | ark keju. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
mozarela | (mozaréla) (ERT) sj keju separuh lembut yg berasal dr Itali, biasanya digunakan dlm piza dan masakan lain. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
tenusu | 1. tempat menyimpan susu dan membuat mentega (keju); 2. perusahaan menyimpan susu dan membuat mentega; lembu ~ lembu yg diternak utk susunya; pentenusu pekerja tenusu. | Kamus Dewan Edisi Keempat |