perisa | 1 rasa sesuatu makanan (apabila dimakan): Sifat-sifat yg dikehendaki spt warna bunga, saiz dan ~nya boleh dikekalkan dan dibiakkan dgn mudah. 2 sedap (bkn makanan); enak; lazat. 3 = bahan ~ bahan yg dimasukkan ke dlm masakan utk mempersedap rasa makanan itu. | Kamus Pelajar |
minyak pati | minyak yg diekstrak drpd tumbuhan dan mempunyai bau atau perisa tumbuhan tersebut, biasanya digunakan dlm membuat minyak wangi, sbg perisa dsb; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
minyak pati | minyak yg dikeluarkan (diperah dsb) dr tumbuhan, yg mempunyai bau atau perisa tumbuhan tsb, biasanya digunakan dlm membuat minyak wangi, sbg perisa dsb | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
perisa | 1 rasa sesuatu makanan (apabila dimakan): Sifat-sifat yg dikehendaki, spt warna bunga, saiz dan ~nya boleh dikekalkan dgn mudah. 2 sedap (bkn makanan); enak; lazat. 3 = bahan ~ bahan yg dimasukkan ke dlm masakan utk mempersedap rasa makanan itu. berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
perisa | 1. sedap (bahan makanan), enak, lazat: sesedap mana pun masakan orang lain, masakan emak lebih ~; 2. rasa tersendiri yg memang merupakan ciri asli atau semula jadi sesuatu, spt buah-buahan dan tumbuhan: ~ oren; ~ anggur; ~ vanila; 3. = bahan ~ bahan yg dibubuh dlm makanan atau minuman utk menambah rasa enaknya: kebanyakan makanan yg diproses telah dicampur dgn pewarna, ~ dan pengawet; berperisa mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau; minuman ~ halia; keperisaan kesedapan, keenakan: nikmatilah ~ buah-buahan sejati. | Kamus Dewan Edisi Keempat |
bahan perisa | bahan yg dimasukkan ke dlm masakan utk mempersedap rasa makanan itu. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
bahan perisa | bahan yg dibubuh dlm makanan atau minuman utk menambah rasa enaknya: kebanyakan makanan yg diproses telah dicampur dgn pewarna, ~ dan pengawet; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
berperisa | mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau. | Kamus Pelajar Edisi Kedua |
berperisa | mengandungi perisa: minuman air sirap ~ limau; minuman ~ halia; | Kamus Dewan Edisi Keempat |
rempah I | bahan perisa makanan yg terdiri drpd kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, jintan manis, dll. | Kamus Dewan Edisi Keempat |