Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : sj makanan yg dibuat drpd buah-buahan atau sayur-sayuran dgn bahan-bahan lain dan diasamkan dgn cuka (dimakan dgn nasi); jenis-jenis acar: ~ limau (nipis), ~ lobak parut, ~ mentimun, ~ telur; mengacar membuat acar. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata acar I


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
cucumber pickleacar timun; jeruk timunPentadbiran PerniagaanTiada1. Acar timun: Timun yang diasamkan dengan cuka untuk dimakan dengan nasi. 2.,Jeruk timun: Timun yang diasamkan atau diasinkan dengan cara peram.
acharacarPentadbiran PerniagaanTadbir Rumah TanggaMakanan yang dibuat daripada buah-buahan atau sayur-sayuran dengan bahan-bahan lain dan diasamkan dengan cuka.
mixed vegetable pickleacar rampaiPentadbiran PerniagaanTiadaMakanan daripada campuran buah-buahan dan sayur-sayuran dengan bahan-bahan lain dan diasamkan dengan cuka.
pickle forkgarpu acar; garpu jerukPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
chutneycutniPentadbiran PerniagaanTiadaAcar manis daripada mempelam dan buah-buahan lain, gula, cuka dan rempah.
sidedishhidangan sampinganPentadbiran PerniagaanTiadaHidangan makanan seperti acar buah.

Kembali ke atas