life-cycle thinking | pemikiran kitar hayat | Teknologi Hijau | Reka Bentuk Teknologi Hijau | 1. Pendekatan minda yang prihatin agar tidak memberi kesan buruk terhadap alam sekitar dalam melakukan aktiviti kehidupan. 2. Rangka kerja yang sistematik dengan mengambil kira pandangan menyeluruh terhadap pengeluaran dan penggunaan sesuatu produk atau perkhidmatan serta penilaian kesan terhadap alam sekitar melalui keseluruhan kitar hayat. |
pedestal | pedestal | Kesenian | Hiasan Dalaman | 1. Struktur seperti tiang dalam era klasik yang terbahagi kepada tiga bahagian, iaitu tapak, dado dan kepala. 2. Pelapik yang digunakan untuk menyokong kekuatan dan kestabilan sesebuah tiang. 3. Laci yang boleh menyokong meja, laci tergantung atau laci yang terpisah dari struktur meja dan boleh digerakkan. 4. Bahagian binaan yang sengaja ditinggikan untuk mempamerkan sesuatu benda atau hiasan agar kelihatan lebih menonjol. |
additive | aditif | Herba | Pemiawaian | Bahan tambahan yang dimasukkan ke dalam sesuatu bahan atau campuran bahan lain dengan tujuan tertentu seperti untuk memberikan warna, menambahkan perisa atau memperbaiki sifat campuran tersebut. Contohnya, asid asetik yang ditambah sebanyak 1% dalam campuran minuman herba untuk memecahkan komponen gula bagi menghasilkan asid fenolik ringkas agar mudah diserap dalam usus. |
total viable aerobic count | kiraan aerob viabel total | Herba | Tiada | Kaedah pengiraan kuantitatif bakteria mesofilik dan fungus yang tumbuh dalam keadaan aerob. Ujian ini menentukan sama ada bahan mentah dan sediaan herba yang dinyatakan dalam monograf mematuhi syarat piawai yang ditetapkan. Unit yang digunakan ialah cfu (colony-forming unit) setiap gram atau mililiter sampel. Kaedah ini melibatkan pertumbuhan mikroorganisma menggunakan 1 mililiter larutan air herba dalam plat agar berdiameter 9 cm yang diinkubasi pada 30 - 35 �C selama 48 - 72 jam. Bilangan koloni bakteria dan fungus dikira berdasarkan purata kiraan dari dua plat dan dinyatakan sebagai bilangan bakteria atau fungus bagi setiap gram atau setiap mililiter sampel asal. |
swelling index | indeks mengembung | Herba | Tiada | Nilai kemampuan satu gram bahan herba mengembung dalam suatu isi padu (mililiter) larutan akues selepas 4 jam. Nilai ini merupakan ukuran kandungan musilaj, gam, pektin atau hemiselulosa dan bahan yang boleh mengembung dalam herba bagi menentukan kualiti bahan mentah. Kaedah yang biasa digunakan adalah dengan menggoncangkan satu gram bahan herba dalam satu mililiter campuran air-etanol (1:25) setiap sepuluh minit selama satu jam dan hasilnya diukur selepas 4 jam. Contohnya, had piawai indeks mengembung bagi agar ialah � ? 10. |