bitter almond oil | minyak badam pahit | Kimia | Forensik | Minyak meruap yang diperoleh daripada penyulingan isirung badam pahit. Badam pahit mengandungi amigdalin, bersama-sama dengan enzim yang memangkinkan hidrolisisnya. Apabila isirung ditumbuk dan di lembapkan, minyak meruap yang terhasil akibat hidrolisis yang berlaku boleh disuling keluar. Minyak ini mengandungi benzaldehid dan asid hidrosianik sebagai bahan utama, dan digunakan dalam farmasi sebagai perisa makanan selepas asid hidrosianik disingkirkan. |
almond jelly | lengkong badam | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Lengkong susu berperasa badam yang disajikan dengan longan, laici dan ais sebagai desert terutamanya dalam hidangan masakan Cina |
almond souffle | sufle badam | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sufle yang berperasa badam. |
almond paste | pes badam | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Pes yang mengandungi badam tumbuk, gula dan putih telur. |
almond jelly | lengkong badam | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Lengkong susu berperasa badam yang disajikan dengan longan, laici dan ais sebagai desert terutamanya dalam hidangan masakan Cina |
potatoes Berny | bebola kentang badam | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Kentang lecek berbentuk bola dan bersalut badam kisar. |
almond oil | minyak badam | Kimia | Tiada | Minyak meruap, pahit, yang terdapat dalam isirung suatu jenis badam yang mengandungi amigdalin dan benzaldehid. |
almond oil | minyak badam | Kesenian | Tiada | Minyak meruap, pahit, yang terdapat dalam isirung suatu jenis badam yang mengandungi amigdalin dan benzaldehid. |
cream of almond soup | sup krim badam | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sup krim daripada badam yang dicelur, dikisar dan dimasak dengan susu. |
almond oil | minyak badam | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Minyak meruap, pahit, yang terdapat dalam isirung suatu jenis badam yang mengandungi amigdalin dan benzaldehid. |