Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[de.da/] | ددق

Definisi : kulit padi yg menjadi serbuk ketika padi ditumbuk;bagai padi hendakkan ~, bagai laki hen­dakkan kendak prb orang yg suka menolak pem­berian yg baik dan lebih suka membuat pe­kerjaan buruk; minta ~ kpd orang me­ngubik prb minta bantuan pd orang yg tidak mampu menolong. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[de.da/] | ددق

Definisi : ; berdedak, mendedak bersesak-se­sak, berapat-rapat (bkn perahu dll). (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[de.da/] | ددق

Definisi : ; berdedak menaruh perasaan den­dam atau sakit hati, berdendam: memang sudah lama hati saya ~ melihat lagak lakumu dlm negeri ini. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[de.da/] | ددق

Definisi : 1 kulit padi yg menjadi serbuk semasa ditumbuk. 2 serbuk halus drpd kulit padi (yg dimesin) sbg bahan makanan ayam, itik dll. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata dedak

Puisi
 

Kalau dedak katakan dedak,
     Jangan saya tertampi-tampi;
Kalau hendak katakan hendak,
     Jangan saya ternanti-nanti.


Lihat selanjutnya...(6)
Peribahasa

Tidak terindang dedak,
     berbiak lagi.

Bermaksud :

Tidak berdaya lagi, sudah lemah benar. berbiak = basah.

 

Lihat selanjutnya...(8)


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
rice brandedak padiPerikananAkuakulturBahan ramuan atau bahan mentah yang digunakan dalam formulasi makanan rumusan sebagai pengisi dan sumber karbohidrat. Dedak padi merupakan selaput antara kulit padi dengan beras yang terdiri daripada lapisan aleuron, germa dan sebahagian daripada endosperma yang diperoleh semasa pemprosesan padi untuk menghasilkan beras. Berat dedak padi ini adalah 10% daripada keseluruhan berat padi dan mengandungi aras protein, lemak, vitamin dan mineral yang lebih tinggi berbanding beras. Kandungan proteinnya ialah sebanyak 12% – 15% dan bahan serabutnya pula sebanyak 16% – 18%. Dedak padi juga mempunyai kandungan tenaga, fosforus dan vitamin B yang tinggi serta kerap digunakan sebagai salah satu komponen dalam makanan ayam dan ternakan lain. Walau bagaimanapun, bahan ini juga mengandungi faktor antipemakanan yang dikenali sebagai fitat atau asid fitik yang boleh menjejaskan penyerapan fosforus. Terdapat dua jenis dedak padi, iaitu dedak padi biasa yang mengandungi 8% lemak dan dedak padi dinyahlemak dengan 1 – 2 % lemak.
fillerpengisiPerikananAkuakulturBahan yang ditambah tanpa menjejaskan nutrisi utama untuk memenuhi formulasi. Contoh pengisi ialah selulosa, gandum, dedak padi dan tepung jagung.
raw ingredientbahan mentahPerikananAkuakulturSumber bahan ramuan yang digunakan dalam penyediaan makanan untuk pelbagai jenis ternakan. Bahan yang digunakan akan dicampur agar makanan yang lengkap dan seimbang dapat disediakan untuk keperluan ternakan. Antara bahan yang kerap digunakan dalam kuantiti yang banyak ialah jagung, hampas isirung kelapa sawit, mil kacang soya, mil ikan, dedak padi, molases, pelepah kelapa sawit dan mineral. Sebahagian daripada bahan ini perlu diproses sebelum dicampur ke dalam makanan. Selain itu, terdapat juga bahan lain yang digunakan dalam kuantiti yang sedikit seperti serbuk batu kapur, urea, garam, vitamin, mineral dan asid amino. Bahan mentah yang diimport, seperti dedak gandum, mil alfalfa dan polard gandum juga turut digunakan sebagai bahan mentah untuk keperluan ternakan. Sinonim bahan ramuan.

Kembali ke atas