Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[én.do.sper.ma] | ايندوسڤرما

Definisi : (éndosperma) (Bio) tisu pd kantung embrio tumbuhan berbiji, yg lazimnya menyimpan bahan makanan yg terurai semasa proses percambahan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[én.do.sper.ma] | ايندوسڤرما

Definisi : /éndosperma/ ist tisu yg terdapat pd kantung embrio tumbuhan berbiji, biasanya tempat menyimpan bahan makanan spt kanji dan protein. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata endosperma


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
rice brandedak padiPerikananAkuakulturBahan ramuan atau bahan mentah yang digunakan dalam formulasi makanan rumusan sebagai pengisi dan sumber karbohidrat. Dedak padi merupakan selaput antara kulit padi dengan beras yang terdiri daripada lapisan aleuron, germa dan sebahagian daripada endosperma yang diperoleh semasa pemprosesan padi untuk menghasilkan beras. Berat dedak padi ini adalah 10% daripada keseluruhan berat padi dan mengandungi aras protein, lemak, vitamin dan mineral yang lebih tinggi berbanding beras. Kandungan proteinnya ialah sebanyak 12% – 15% dan bahan serabutnya pula sebanyak 16% – 18%. Dedak padi juga mempunyai kandungan tenaga, fosforus dan vitamin B yang tinggi serta kerap digunakan sebagai salah satu komponen dalam makanan ayam dan ternakan lain. Walau bagaimanapun, bahan ini juga mengandungi faktor antipemakanan yang dikenali sebagai fitat atau asid fitik yang boleh menjejaskan penyerapan fosforus. Terdapat dua jenis dedak padi, iaitu dedak padi biasa yang mengandungi 8% lemak dan dedak padi dinyahlemak dengan 1 – 2 % lemak.

Kembali ke atas