frankfurter | frankfurter | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Sosej yang biasanya diperbuat daripada daging, lemak, bahan isian, rempah, garam, gula dan garam pengawet. Frankfurter dihasilkan dengan mengisar semua ramuan dan diisi ke dalam kelongsong dan akhirnya dibentuk menjadi suatu rantaian. Rantaian frankfurter ini kemudian disalai, dimasak dan digantung di dalam bilik sejuk. |
frankfurter | frankfurter | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
beef frankfurter | frankfurter lembu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
chicken frankfurter | frankfurter ayam | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
frankfurter roll | rol frankfurter | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
hot dog | hot dog | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Daging frankfurter yang dimasak biasanya dihidang dalam bentuk rol panjang, dihias dengan salad, bawang dan bahan perisa lain. |
glucono-delta-lactone | glukono-delta-lakton | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Asidulan yang disediakan daripada glukosa melalui hidrolisis secara perlahan kepada bentuk asid untuk menghasilkan pH yang dikehendaki. Glukono-delta-lakton diguna-kan untuk membentuk dadih dalam pembuatan keju, meningkatkan kestabilan susu terhadap haba dan mengawet daging dalam pembuatan frankfurter dan sosej. |