galactan | galaktan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bahan polisakarida yang terdiri daripada unit-unit galaktosa, yang apabila dihidrolisis akan menghasilkan galaktosa. Sinonim : galaktosan. |
hemicellulose | hemiselulosa | Herba | Fitokimia | Polimer karbohidrat atau polisakarida yang terdiri daripada jalinan unit gula xilosa, manosa dan galaktosa pada rantai induk, dan unit arabinosa, galaktosa dan asid uranik pada rantai sisinya. Hemiselulosa larut dalam alkali tetapi tidak larut air. Hemiselulosa ini merupakan salah satu polisakarida yang terkandung dalam dinding sel tumbuhan. |
arabinogalactan | arabinogalaktan | Herba | Fitokimia | Sebatian trisakarida yang terdiri daripada sama ada tiga unit arabinosa atau tiga unit galaktosa. Contoh arabinogalaktan yang terdiri daripada tiga unit arabinosa ialah juzuk bagi agen antikomplimentari yang diasingkan daripada akar Angelica acutiloba. Contoh arabinogalaktan yang terdiri daripada tiga unit galaktosa, yang strukturnya seperti di bawah, telah diasingkan daripada gam subabul (Leucaena leucocephala). |
glycolipid | glikolipid | Bioteknologi | Tiada | Lipid yang mengandungi satu moiti karbohidrat atau lebih. Contoh lipid ini termasuklah serebrosida dan gangliosida pada haiwan, dan digliserida galaktosil serta sulfolipid pada tumbuh-tumbuhan. Biasanya bahagian lipidnya terdiri daripada gliserol fosfat gliserol dan sfingosina, manakala bahagian karbohidratnya pula terdiri daripada galaktosa, inositol, atau D-galaktosa. |
galactose | galaktosa | Perubatan | Tiada | Tiada |
galactose | galaktosa | Kimia | Tiada | Tiada |
galactose | galaktosa | Veterinar | Tiada | Tiada |
galactose | galaktosa | Perubatan | Tiada | 4CHO, yang diperoleh daripada laktosa atau gula susu melalui tindakan enzim atau pendidihan dengan asid mineral. |
galactose | galaktosa | Kimia | Tiada | 4CHO, yang diperoleh daripada laktosa atau gula susu melalui tindakan enzim atau pendidihan dengan asid mineral. |
galactose | galaktosa | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 4CHO, yang diperoleh daripada laktosa atau gula susu melalui tindakan enzim atau pendidihan dengan asid mineral. |