Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[gin.séng] | ݢينسيڠ

Definisi : (ginséng) sj tumbuhan yg terdapat di negeri China, Korea, dll, yg akarnya berbau harum dan dipercayai baik utk kesihatan. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata ginseng


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
stomachicstomakikHerbaTiadaHerba yang memperkuat dan memulihkan otot perut. Contoh herba ini ialah betik, cengkih, ginseng, selasih, jintan, saderi, buah pic dan lobak.
aphrodisiacafrodisiakHerbaTiadaHerba yang memulihkan potensi seksual normal dan fungsi, dan meningkatkan keinginan seksual. Contoh herba ini ialah ginseng, halba, astragalus, kava kava dan saw palmetto.
adaptogenadaptogenHerbaTiadaHerba yang menggalakkan sistem imun bagi membantu tubuh menyesuaikan perubahan, mengawal atur stres dan mengembalikan kerintangan imun secara semula jadi. Contoh herba ini ialah pegaga, kacip fatimah, bawang putih, gingko, echinacea (ekinasea), ginseng dan goldenseal.
tincturetinkturHerbaTiadaCecair herba yang larut dalam alkohol atau larutan air beralkohol. Cecair ini dihasilkan melalui proses rendaman satu atau lebih bahan herba dalam alkohol atau larutan air beralkohol pada suhu bilik untuk suatu tempoh tertentu. Contohnya, tinktur ginseng.
rootakarHerbaTiadaBahagian tumbuh-tumbuhan yang tumbuh ke dalam tanah. Bahagian ini berfungsi sebagai pasak, penyerap air dan mineral, dan penyimpan makanan. Akar kering atau segar dalam bentuk keseluruhan yang diracik, dikisar atau diserbukkan biasanya digunakan sebagai bahan mentah herba. Contohnya, akar tongkat ali dan akar ginseng.
alterativealteratifHerbaTiadaHerba yang digunakan untuk membersihkan darah. Kebanyakan herba alteratif meningkatkan tindakan pembersihan darah oleh limpa, hati, buah pinggang dan usus besar. Herba ini digunakan dalam jangka masa panjang untuk memberikan kesan nyahtoksik keseluruhan aliran darah secara berperingkat yang akan meningkatkan penghadaman, asimilasi dan rembesan glandular. Contoh herba ini ialah daun mambu, bawang putih, pegaga dan ginseng.

Kembali ke atas