high-protein diet | diet tinggi protein | Sains Kesihatan | Tiada | Diet yang mengandungi 1.2 gram hingga 1.4 gram protein dalam setiap kg berat badan atau diet yang mengandungi 75 gram hingga 100 gram protein dalam sehari. |
gram-molecular volume | isi padu gram-molekul | Kimia | Tiada | Isi padu yang dipenuhi oleh satu gram-molekul gas. |
high-fibre diet | diet tinggi serat | Sains Kesihatan | Tiada | Diet yang membekalkan 20 hingga 35 gram serat dalam sehari atau 10 hingga 13 gram serat dalam setiap 1000 kalori tetapi tidak kurang daripada 20 gram dalam sehari. |
part per billion | bahagian per bilion | Kimia | Kimia Analisis | unit kepekatan yang menyatakan amaun komponen analit terhadap satu bilion amaun sampel atau larutan. Contohnya satu bahagian per bilion raksa dalam suatu sampel air bermakna terdapat 1 gram raksa dalam setiap 109 gram air atau 1 gram raksa dalam setiap 106 liter air atau 1 μg raksa dalam setiap 1 liter air. |
part per billion | bahagian per juta | Kimia | Kimia Analisis | Unit kepekatan yang menyatakan amaun komponen analit terhadap satu juta amaun sampel atau larutan. Contohnya satu bahagian per juta raksa dalam suatu sampel air bermakna terdapat 1 gram raksa dalam setiap 106 gram air atau 1 gram raksa dalam setiap 103 liter air atau 1 μg raksa dalam setiap ml air. |
iodine value | nilai iodin | Herba | Tiada | Nombor yang menyatakan jumlah dalam gram iodin yang ditindakkan bagi seratus gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan asid lemak tak tepu dalam minyak, lemak dan lilin daripada bahan mentah dan sediaan herba. Sejumlah berat bahan dilarutkan dalam kloroform dan ditindakkan dengan larutan iodin bromida, kalium iodida dan air. Campurannya dititrat dengan natrium tiosulfat menggunakan kanji sebagai indikator. Nilai iodin diperoleh daripada ungkapan 1.269x/w iaitu x ialah perbezaan isi padu natrium tiosulfat bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai iodin piawai bagi minyak linsid dara di antara 160 - 200 dan lemak keras tidak melebihi 3.0. |
peroxide value | nilai peroksida | Herba | Tiada | Nombor dalam unit miliekuivalen oksigen aktif yang menyatakan kandungan peroksida dalam seribu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan hidroperoksida yang menandakan tahap ketengikan minyak dan lemak daripada bahan mentah atau sediaan herba. Lima gram bahan herba ditindakbalaskan dengan campuran asid asetik glasial-kloroform (3:2) dan ditambah kalium iodida. Campurannya dititrat dengan natrium tiosulfat menggunakan kanji sebagai indikator. Nilai peroksida diperoleh daripada ungkapan 10x/w iaitu x ialah perbezaan isi padu natrium tiosulfat bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai peroksida piawai bagi minyak kelapa tidak melebihi 5.0 dan lemak bulu maksimum 10.0. |
swelling index | indeks mengembung | Herba | Tiada | Nilai kemampuan satu gram bahan herba mengembung dalam suatu isi padu (mililiter) larutan akues selepas 4 jam. Nilai ini merupakan ukuran kandungan musilaj, gam, pektin atau hemiselulosa dan bahan yang boleh mengembung dalam herba bagi menentukan kualiti bahan mentah. Kaedah yang biasa digunakan adalah dengan menggoncangkan satu gram bahan herba dalam satu mililiter campuran air-etanol (1:25) setiap sepuluh minit selama satu jam dan hasilnya diukur selepas 4 jam. Contohnya, had piawai indeks mengembung bagi agar ialah � ? 10. |
electrochemical equivalent | kesetaraan elektrokimia | Kimia | Kimia Analisis | Amaun dalam gram suatu bahan yang dihasilkan atau digunakan semasa elektrolisis dengan kecekapan arus 100% apabila sebanyak 1 faraday (96 487.0 ± 1.6 coulomb) kuantiti elektrik diberikan kepada sistem elektrolisis itu. |
corynebacterium | korinebakterium | Makanan dan Pemakanan | Tiada | Bakteria rod daripada Genus Actinomycetes bersifat Gram positif, tidak berspora dan psikotropik. Beberapa spesies bakteria ini seperti C. bovis dan C. diphthetriae merupakan patogen kepada manusia dan haiwan. Bakteria rod terdapat dalam susu mentah, alat pemprosesan susu dan hasil tenusu. |