iodometry | iodometri | Kimia | Kimia Analisis | Titratan iodin secara tidak langsung. Iodin dihasilkan daripada pengoksidaan iodida oleh spesies analit oksida seperti ion kromat. Iodin tersebut ditentukan melalui penitratan dengan tiosulfat. |
pallet technique | teknik until | Kimia | Kimia Analisis | Teknik penyediaan sampel pepejal bagi pengukuran spektroskopi inframerah. Ia melibatkan percampuran sampel dengan kalium bromida yang dijadikan serbuk halus dan dileperkan di bawah tekanan 60 000 – 100 000 psi untuk membentuk cakera lutsinar. Selain kalium bromida, sesium iodida, sesium bromida boleh juga digunakan. |
displacement titration | pentitratan sesaran | Kimia | Kimia Analisis | Kaedah titrimetri yang menggunakan tindak balas awalan yang analitnya digantikan oleh bahan lain dalam amaun yang setara yang kemudiannya ditentukan secara penitratan dengan suatu piawai. Misalnya Fe (III) dapat ditentukan dengan terlebih dahulu menindakkan dengan larutan kalium iodida berlebihan dan kemudian mentitratkan iodin yang terbentuk, dengan titran natrium tiosulfat. |
iodine value | nilai iodin | Herba | Tiada | Nombor yang menyatakan jumlah dalam gram iodin yang ditindakkan bagi seratus gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan asid lemak tak tepu dalam minyak, lemak dan lilin daripada bahan mentah dan sediaan herba. Sejumlah berat bahan dilarutkan dalam kloroform dan ditindakkan dengan larutan iodin bromida, kalium iodida dan air. Campurannya dititrat dengan natrium tiosulfat menggunakan kanji sebagai indikator. Nilai iodin diperoleh daripada ungkapan 1.269x/w iaitu x ialah perbezaan isi padu natrium tiosulfat bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai iodin piawai bagi minyak linsid dara di antara 160 - 200 dan lemak keras tidak melebihi 3.0. |
peroxide value | nilai peroksida | Herba | Tiada | Nombor dalam unit miliekuivalen oksigen aktif yang menyatakan kandungan peroksida dalam seribu gram bahan herba. Nilai ini merupakan ukuran kandungan hidroperoksida yang menandakan tahap ketengikan minyak dan lemak daripada bahan mentah atau sediaan herba. Lima gram bahan herba ditindakbalaskan dengan campuran asid asetik glasial-kloroform (3:2) dan ditambah kalium iodida. Campurannya dititrat dengan natrium tiosulfat menggunakan kanji sebagai indikator. Nilai peroksida diperoleh daripada ungkapan 10x/w iaitu x ialah perbezaan isi padu natrium tiosulfat bagi pentitratan antara bahan herba dan blank, dan w ialah berat asal bahan herba. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai peroksida piawai bagi minyak kelapa tidak melebihi 5.0 dan lemak bulu maksimum 10.0. |