personal hygiene | kebersihan diri | Herba | Tiada | Amalan penjagaan kesihatan dan kebersihan diri, tempat tinggal dan tempat kerja. Amalan ini memastikan individu dan kawasan tersebut bebas daripada mikroorganisma dan menghindarkan sebarang jangkitan penyakit. Contoh amalan penjagaan kebersihan diri termasuk membasuh tangan, menggunakan sarung tangan dan topeng mulut, tidak batuk dan bersin secara terbuka dan membuang tisu terkontaminasi ke dalam tong sampah khas. Menurut Amalan Pengilangan Baik, personel perlu dilatih untuk menjaga kebersihan diri dan mesti memakai pakaian perlindungan lengkap seperti sarung tangan, topi, topeng, baju luar dan kasut khas semasa berada dalam kawasan pengeluaran. Personel yang sedang mengalami penyakit berjangkit atau penyakit kulit tidak dibenarkan bekerja di dalam kawasan pengeluaran. |
sanitary | sanitari; kebersihan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Sanitari: Berkaitan dengan kesihatan atau peraturan atau syarat-syarat kesihatan.,2. Kebersihan: Keadaan yang tidak kotor atau bebas daripada pencemaran. |
good hygiene practices | amalan kebersihan baik | Pertanian | Agroteknologi | Garis panduan, kaedah dan peraturan untuk memastikan produk makanan yang terhasil dalam rantaian pengeluaran daripada ladang kepada pengguna adalah selamat untuk kesihatan. Amalan ini termasuk keselamatan semasa peringkat pascatuai, pengangkutan, pemprosesan dan pembungkusan. Aspek-aspek yang dipentingkan ialah kebersihan, pelupusan bahan sisa, pengelakan daripada pencemaran, dan penggunaan bahan-bahan terkawal seperti bahan pengawet. |
food sanitation | kebersihan makanan | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Amalan yang mematuhi peraturan dan prosedur tertentu untuk mencegah pencemaran makanan dan memastikan makanan selamat dimakan. Amalan ini perlu dilakukan dalam setiap langkah pada rantaian pembekalan makanan dalam industri makanan, iaitu bermula daripada pekerja di ladang sehinggalah kepada pekerja di restoran. Kebersihan makanan selalunya merangkumi peraturan dan prosedur dalam industri makanan sama ada sewaktu penghasilan produk, pembungkusan, pengangkutan atau penyediaan makanan. |
cleanliness | kebersihan | Pendidikan | Tiada | Tiada |
hygiene | kebersihan; kesihatan | Pentadbiran | Tiada | Tiada |
hygiene | kebersihan; kesihatan | Perubatan | Tiada | Tiada |
hygiene | kebersihan; kesihatan | Perubatan | Tiada | Kesihatan: Sains kesihatan dan kajian cara-cara mengekalkannya. |
hygiene | kebersihan; kesihatan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
forest sanitation | kebersihan hutan | Geografi | Tiada | Tiada |