Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ke.ré.pé/] | کريڤيق

Definisi : (kerépék) ubi kayu, pisang, keladi dsb yg dihiris nipis-nipis dan digoreng. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ré.pé/] | کريڤيق

Definisi : (kerépék) 1. sj ikan laut, Chelmon costratus; 2. sj ikan laut, Heniochus acuminatus. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[ke.ré.pé/] | کريڤيق

Definisi : /kerépék/ ubi kayu, pisang dsb yg dihiris tipis-tipis, dijemur dan digoreng. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata kerepek


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
crispskerepekPentadbiran PerniagaanTiadaUbi kayu atau pisang yang dihiris tipis-tipis dan digoreng.
potato chipspotongan kerepekPentadbiran PerniagaanTiadaKentang yang dipotong nipis biasanya kentang putih yang digoreng rangup dalam lemak atau minyak yang banyak.
potato chipspotongan kerepekPentadbiran PerniagaanTiadaKentang yang dipotong nipis biasanya kentang putih yang digoreng rangup dalam lemak atau minyak yang banyak.
lipid oxidationpengoksidaan lemakMakanan dan PemakananMakananTindak balas kimia antara oksigen dan lemak yang dimangkinkan atau dicetuskan oleh haba, cahaya atau logam yang menyebabkan ketengikan pada lemak. Contohnya, rasa dan bau tengik kerepek yang terdedah kepada cahaya dalam tempoh yang lama.
rancidityketengikanMakanan dan PemakananMakananPerihal bau dan perisa yang tidak menyenangkan disebabkan oleh kerosakan komponen lemak atau minyak dalam makanan. Ketengikan dalam makanan terbahagi kepada dua jenis, iaitu ketengikan oksidatif yang disebabkan oleh pengoksidaan lemak dan ketengikan hidrolitik yang disebabkan oleh hidrolisis lemak. Contoh makanan yang mengalami ketengikan ialah makanan yang digoreng menggunakan minyak masak yang dikitar semula atau kerepek ubi yang disimpan terlalu lama di tempat yang tidak sesuai.

Kembali ke atas