quantitation limit | had kuantitatif | Herba | Peraturan dan Pemasaran | Jumlah terendah analit yang ditentukan dengan tahap kejituan dan ketepatan yang bersesuaian dalam sesuatu prosedur analisis. Had kuantitatif biasanya digunakan dalam penentuan bendasing dan bahan degradasi produk. |
quantitative analysis | analisis kuantitatif | Herba | Tiada | Kaedah pengukuran kandungan bahan kimia penanda yang terdapat dalam bahan herba. Data yang diperoleh daripada analisis ini menyatakan kepekatan atau kekuatan bahan kimia aktif tersebut. Kaedah ini berguna untuk memastikan kualiti, ketulenan, keselamatan dan keberkesanan suatu bahan mentah dan sediaan herba. Menurut British Pharmacopoeia, kandungan bahan kimia penanda dalam bahan herba ditentukan secara kuantitatif melalui pelbagai kaedah assai. |
clinical data | data klinikal | Herba | Peraturan dan Pemasaran | Maklumat atau data kualitatif dan kuantitatif yang diperoleh daripada kajian klinikal tentang kesan pemberian rawatan tertentu ke atas subjek manusia atau pesakit. Data kualitatif memberikan maklumat deskripsi melibatkan pemerhatian pada perlakuan subjek seperti sakit kepala, rasa lesu dan cirit-birit. Data kuantitatif ialah maklumat dalam bentuk angka seperti bacaan tekanan darah 120/90 mm Hg, suhu badan 37°C dan kandungan kolesterol total dalam darah sebanyak 5.30 mmol/L. |
quantitative economy | ekonomi kuantitatif | Ekonomi | Tiada | Lihat ekonomi matematik. |
quantitative analysis | analisis kuantitatif | Herba | Pemiawaian | Kaedah analisis kimia untuk menentukan kadar kandungan sebatian penanda daripada ekstrak herba dengan menggunakan kaedah kromatografi tertentu, seperti kromatografi cecair prestasi tinggi. Contohnya, penentuan 10% eurikomanon dalam ekstrak akueus akar tongkat ali (Eurycoma longifolia). |
quantitative composition | kandungan kuantitatif | Herba | Peraturan dan Pemasaran | Kandungan kekuatan bahan aktif produk yang dinyatakan dalam setiap unit dos, isi padu atau berat. |
quantitative analysis | analisis kuantitatif | Kimia | Kimia Analisis | Kaedah analisis kimia yang berkaitan dengan penentuan amaun komponen-komponen dalam sampel. |
densitometry | densitometri | Herba | Tiada | Kaedah pengukuran kuantitatif berdasarkan ketumpatan optik komponen kimia yang menyerap sinaran ultralembayung dan sinaran tampak. Komponen kimia herba dipisahkan secara kromatografi lapisan nipis dan kuantiti setiap komponen yang terpisah dinilai menggunakan alat densitometer. Penilaian densitometri menggunakan bahan penanda berupaya menentukan tahap kualiti, keselamatan dan keberkesanan bahan mentah atau sediaan herba. |
titration | pentitratan | Herba | Tiada | Kaedah analisis kuantitatif untuk menentukan kuantiti komponen kimia yang terdapat dalam bahan herba. Kuantiti dihitung berdasarkan jumlah isi padu larutan pentitrat yang bertindak balas dengan komponen kimia herba. Contohnya, assai kandungan asid benzoik dalam kemenyan Siam. |
lazy Susan | dulang putar | Pentadbiran Perniagaan | Analisis Kuantitatif | Sejenis dulang di atas meja yang boleh diputar untuk memudahkan mengambil makanan yang disajikan. |