Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[mal.ta.se] | ملتاسى

Definisi : (Bio) enzim yg memangkinkan penu­karan maltosa kpd glukosa dan terdapat dlm usus kecil. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[mal.ta.se] | ملتاسى

Definisi : ist enzim yg menukarkan maltosa kpd glukosa secara hidrolisis, yg terdapat di dlm air liur, usus dan bijirin yg bercambah. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata maltase


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
maltasemaltaseKimiaTiadaTiada
maltasemaltaseVeterinarTiadaTiada
maltasemaltasePerubatanTiadaTiada
maltasemaltasePentadbiran PerniagaanTiadaTiada
maltasemaltasePentadbiran PerniagaanTiadaTiada
maltasemaltaseBiologiFisiologiEnzim yang menukarkan maltosa kepada glukosa.
maltasemaltaseKimiaTiadaEnzim yang terdapat di dalam kebanyakan itu tumbuh-tumbuhan dan haiwan, terutamanya yis. pada umumnya, enzim ini dapat menghidrolisiskan maltosa menjadi glukosa, seperti menghidrolisiskan a-glikosida menjadi gula bebas dan aglikon, dan kerana itu dikenal juga sebagai a-glukosidase. Keaktifan enzim ini dipengaruhi oleh nilai pH dan suhu, dan mencapai tahap yang optimum pada pH 6.75-7.25 dan suhu 35 – 40oC.
salivaryliurBiologiFisiologiBendalir berlendir yang dihasilkan oleh kelenjar liur setalah ada rangsangan, misalnya apabila melihat atau memakan makanan. Ia berfungsi membasahi, melembutkan makanan dan memulakan proses pencernaan makanan di dalam mulut. Bendalir ini terdiri daripada air, protein (enzim), garam tak organik, musin dan sekurang-kurangnya dua enzim, iaitu maltase dan ptialin. Kadang-kadang dinamakan juga rembesan liur.

Kembali ke atas