cookery | ilmu masakan; masakan; masak-memasak | Sosiologi | Tiada | 1. Ilmu masakan: Seni, sains, proses atau latihan memasak.,3. Tempat atau peralatan untuk memasak. |
cookery book | buku masak-memasak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Buku tentang resepi dan cara memasak. |
cookery | ilmu masakan; masakan; masak-memasak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Ilmu masakan: Seni, sains, proses atau latihan memasak.,2. Masakan: Sesuatu yang dimasak seperti kuih-muih dan lauk-pauk. |
culinary | masak-memasak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
cookery | ilmu masakan; masakan; masak-memasak | Pendidikan | Tiada | Tiada |
cookery | ilmu masakan; masakan; masak-memasak | Pendidikan | Tiada | Tiada |
second cook | tukang masak pangkat kedua | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Orang yang menjalankan kerja masak-memasak. |
cooker | pemasak; dapur; alat masak | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Pemasak: Orang yang memasak atau terlibat dalam proses memasak makanan.,2. Alat untuk memasak.,Alat masak: Peranti, periuk belanga dan peralatan lain untuk memasak. |
separated preparation and finishing kitchen | dapur berasingan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Dapur yang terpisah iaitu satu dapur masak yang memasak makanan dan satu dapur penyempurnaan yang menyempurnakan makanan untuk dihidang. |
parboil | separa rebus | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Memasak makanan sehingga separuh masak sahaja. |