cinnamyl alcohol | sinamil alkohol | Kimia | Tiada | Jejarum putih yang boleh mengental apabila dipanaskan dan larut di dalam alkohol dan digunakan di dalam pembuatan wangian, CH6H5CH:CHCH2OH. |
cinnamic alcohol | sinamik alkohol | Kimia | Tiada | Jejarum putih yang boleh mengental apabila dipanaskan dan larut di dalam alkohol, dan digunakan di dalam pembuatan wangian, CH6H5CH:CHCH2OH. |
thickening time | masa kental | Kejuruteraan | Tiada | Tempoh yang diperlukan oleh buburan simen untuk mengental. |
pumping time | masa kental | Kejuruteraan | Tiada | Tempoh yang diperlukan oleh buburan simen untuk mengental. Sinonim: thickening time |
pumpability time | masa kental | Kejuruteraan | Tiada | Tempoh yang diperlukan oleh buburan simen untuk mengental. |
lactoglobulin | laktoglobulin | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Protein susu yang penting selain kasein dan laktalbumin. Laktoglobulin merupakan protein wei susu yang tidak mengental dengan asid dan enzim renin, tetapi lebih mudah dikental oleh haba. |
Alfven cosmogony | kosmogoni Alfven | Matematik | Tiada | yang mengandaikan planet terbentuk daripada gas yang masuk ke dalam matahari dan menjadi terion apabila berlaku perlanggaran antara molekul akibat daya elektromagnet, kemudian mengental menjadi jasad. |
albumin glue | perekat albumin | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Perekat semula jadi yang terdiri daripada darah kering yang boleh larut dan sedikit penambah. Perekat ini boleh memberi ikatan yang kuat apabila mengental dan mengeras pada suhu antara 71�C hingga 82�C dan digunakan dengan meluas dalam pembuatan papan lapis sebelum terhasilnya perekat buatan. |