liberator | pembebas | Sejarah | Tiada | Tiada |
thyrotropin releasing hormone | hormon pembebas triotropin | Farmasi | Tiada | Tiada |
growth hormone releasing factor | faktor pembebas hormon pertumbuhan | Perhutanan | Tiada | Tiada |
corticotropin-releasing factor (CRF) | faktor pembebas kortikotcorticotrop | Veterinar | Tiada | Tiada |
lecithin | lesitin | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Fosfolipid yang mengandungi gliserol, asid lemak, asid fosforik dan kolina. Lesitin wujud secara semula jadi dalam kuning telur dan bijian. Secara komersial, lesitin diperoleh daripada kacang soya, jagung dan kacang tanah. Lesitin juga merupakan bahan aditif makanan yang berfungsi sebagai pengemulsi, penstabil, agen pembebas dan pensinergi bagi pengoksidaan. Aditif ini digunakan dengan meluas untuk membaiki hayat simpan, tekstur dan perisa makanan bakar, konfeksionari, manis-manisan dan aiskrim. |