Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[pe.me.ra.han] | ڤمرهن

Definisi : perbuatan memerah, pemeras­an; (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata pemerahan


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
squeezingpemerahanHerbaTiadaKaedah mengeluarkan cecair atau jus daripada bahan herba segar. Contohnya, pemerahan jus limau kasturi dan jus pegaga.
milking machinemesin pemerahan susuKejuruteraanTiadaTiada
herbal preparationsediaan herbaHerbaTiadaSediaan bahan yang diperoleh melalui pengekstrakan, penyulingan, pemerahan, pemfraksian, penulenan, pemekatan atau penapaian bahan herba. Bahan ini merangkumi herba yang dikisar atau diserbukkan, tinktur, ekstrak, minyak pati, jus perahan dan eksudat yang telah diproses. Contohnya, teh herba, arak herba dan kemenyan.
volatile oilminyak meruapHerbaTiadaMinyak pati yang berbau dan mudah meruap. Minyak ini diperoleh daripada bahan herba, contohnya daun, bunga, buah, kulit kayu dan lain-lain melalui penyulingan stim, penyulingan air, pemerahan atau diekstrakkan dengan pelarut mudah meruap. Komponen utama minyak pati terdiri daripada terpena dan terbitannya. Minyak meruap digunakan sebagai bahan perisa (minyak limau purut), bahan wangian (minyak gaharu) atau sebagai bahan pemula untuk sintesis sebatian lain (minyak terpentin). Untuk tujuan terapeutik, minyak meruap digunakan secara sedutan (minyak eukaliptus) dan ubat kumur (timol). Lazimnya kepekatan yang digunakan ialah 1-3% dalam minyak urut, 10 titik untuk air mandian atau 3-5 titik untuk pengewapan. Kawalan kualiti kandungan minyak meruap diukur melalui kaedah penyulingan stim dengan peralatan piawai. Contohnya, British Pharmacopoeia mengehadkan nilai minyak meruap piawai bagi biji buah pelaga tidak kurang 4.0%v/w dan minyak pati bagi kulit kayu manis tidak kurang 1.0%v/w. Sinonim minyak pati.
herbal raw materialbahan mentah herbaHerbaTiadaBahan pemula yang digunakan dalam pemprosesan produk herba. Bahan ini terdiri daripada keseluruhan tumbuhan atau suatu bahagian tumbuhan sama ada dalam bentuk segar, kering atau yang telah diawet dan diproses melalui kaedah penyerbukan, pemerahan, pengekstrakan, penyulingan dan penapaian.

Kembali ke atas