Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu



Definisi : bahan perisa makanan yg terdiri drpd kulit kayu manis, cengkih, buah pelaga, jintan manis, dll. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
 
rempah
Rujuk :ramu, ramuan,

Puisi
 

Sayang tekukur digulai lemak,
     Rempah-rempah dari Jawa;
Biar lumpur jalan semak,
     Rebah-rimpah kumari juga.


Lihat selanjutnya...(4)

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
herbs and spicesrempah ratusHerbaTiadaPelbagai campuran bahan rempah dan herba seperti kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, jintan dan lada hitam. Rempah ratus digunakan dalam masakan dan penjagaan kesihatan.
spicesRempah ratusPertanianTiadaMerujuk kepada tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan. Bahagian tumbuhan yang digunakan sama ada daun, buah, biji, bunga, kulit batang, batang dan akar. Rempah ratus mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa dan warna pada masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contoh rempah ratus ialah serai, daun kesom, ketumbar, kunyit, halia, kayu manis dan jintan manis.

Kembali ke atas