herbs and spices | rempah ratus | Herba | Tiada | Pelbagai campuran bahan rempah dan herba seperti kulit kayu manis, buah pelaga, cengkih, jintan dan lada hitam. Rempah ratus digunakan dalam masakan dan penjagaan kesihatan. |
spices | Rempah ratus | Pertanian | Tiada | Merujuk kepada tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan. Bahagian tumbuhan yang digunakan sama ada daun, buah, biji, bunga, kulit batang, batang dan akar. Rempah ratus mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa dan warna pada masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contoh rempah ratus ialah serai, daun kesom, ketumbar, kunyit, halia, kayu manis dan jintan manis. |
curry paste | rempah kari | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bahan perisa daripada rempah yang dikisar menjadi serbuk. |
curry powder | serbuk rempah kari | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bahan perisa daripada rempah yang dikisar menjadi serbuk. |
spices | rempah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bahan perasa daripada semua bahagian pokok seperti bunga, batang, akar dan kulit dan tidak termasuk daun. |
allspice | rempah tiga rasa | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Beri berwarna merah atau perang yang mempunyai tiga campuran rasa iaitu rasa kulit kayu manis, bunga cengkih dan buah pala |
spices | rempah ratus | Herba | Botani dan Bioteknologi | Tumbuhan yang digunakan sebagai perasa masakan sama ada dalam bentuk segar atau kering. Bahagian tumbuhan yang digunakan ialah daun, buah, biji, bunga, rizom, kulit batang, batang dan akar. Tumbuhan ini mempunyai aroma dan rasa yang tersendiri yang boleh menambah rasa sedap dalam masakan. Perasa masakan ini biasanya digunakan dalam kuantiti yang sedikit. Contohnya, serai, daun kesum, ketumbar, lada hitam, kunyit, halia, lengkuas, kayu manis dan jintan manis. |
fresh spice | rempah baru | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
mixed spice | rempah campur | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
five spice powder | panca rempah | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |