Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[ré.nét] | رينيت

Definisi : (rénét) bahan yg digunakan utk me­ngentalkan susu, terutamanya dlm pem­buatan keju. (Kamus Dewan Edisi Keempat)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata renet


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
rennetrenetMakanan dan PemakananMakananSejenis enzim yang diekstrak secara tradisional daripada perut anak lembu. Renet juga boleh didapati daripada sumber lain seperti mikroorganisma dan tumbuh-tumbuhan. Renet digunakan untuk mengentalkan protein susu dalam proses pembuatan keju.
rennetrenetSosiologiTiadaTiada
rennetrenetPerubatanTiadaTiada
rennetrenetPentadbiran PerniagaanTiadaBahan yang digunakan untuk membuat dadih dalam perusahaan membuat keju.
fungal-rennetrenet kulatPentadbiran PerniagaanTiadaTiada
rennet coagulabilitykebolehgumpalan renetVeterinarTiadaTiada
rennet-curd cheesekeju dadih renetPerubatanTiadaTiada
hard rennet-curd cheesekeju dadih-renet kerasSosiologiTiadaTiada
wheyweiMakanan dan PemakananTeknologi MakananBahagian berair atau baki susu yang tinggal selepas pengasingan kasein dan lemak susu oleh tindakan renet atau asid, dalam pembuatan keju atau kasein. Wei mengandungi lebih kurang 1% protein, laktosa, vitamin larut air, mineral, dan air.
curdlemendadihMakanan dan PemakananMakananProses pembentukan ketulan kecil yang terampai daripada bahan yang asalnya cecair. Contoh, susu mendadih apabila ditambah enzim renet semasa pembuatan keju.
12

Kembali ke atas