rennet | renet | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Sejenis enzim yang diekstrak secara tradisional daripada perut anak lembu. Renet juga boleh didapati daripada sumber lain seperti mikroorganisma dan tumbuh-tumbuhan. Renet digunakan untuk mengentalkan protein susu dalam proses pembuatan keju. |
rennet | renet | Sosiologi | Tiada | Tiada |
rennet | renet | Perubatan | Tiada | Tiada |
rennet | renet | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Bahan yang digunakan untuk membuat dadih dalam perusahaan membuat keju. |
fungal-rennet | renet kulat | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
rennet coagulability | kebolehgumpalan renet | Veterinar | Tiada | Tiada |
rennet-curd cheese | keju dadih renet | Perubatan | Tiada | Tiada |
hard rennet-curd cheese | keju dadih-renet keras | Sosiologi | Tiada | Tiada |
whey | wei | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Bahagian berair atau baki susu yang tinggal selepas pengasingan kasein dan lemak susu oleh tindakan renet atau asid, dalam pembuatan keju atau kasein. Wei mengandungi lebih kurang 1% protein, laktosa, vitamin larut air, mineral, dan air. |
curdle | mendadih | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Proses pembentukan ketulan kecil yang terampai daripada bahan yang asalnya cecair. Contoh, susu mendadih apabila ditambah enzim renet semasa pembuatan keju. |