pesticide residue contamination | kontaminasi residu pestisid | Herba | Tiada | Pencemaran bahan pestisid yang terkumpul daripada amalan pertanian seperti penyemburan, perawatan tanah semasa penanaman dan penyemburan bahan fumigan semasa penstoran. Contoh kelas bahan pestisid adalah seperti organoklorin, organofosfat, karbamat dan sebagainya. Pestisid biasanya digunakan untuk mengelakkan serangga dan haiwan perosak daripada menyerang tumbuh-tumbuhan, tetapi penggunaannya yang berlebihan menyebabkan pencemaran kepada tanah dan sistem pengairan. Penentuan residu pestisid berguna untuk memastikan kualiti suatu bahan mentah herba. Residu pestisid dalam bahan herba yang melebihi nilai piawai boleh memudaratkan kesihatan pengguna. Residu ini boleh dikesan menggunakan kaedah kromatografi dan spektroskopi. Secara umumnya, WHO mengehadkan nilai piawai residu aldrin atau dieldrin bagi bahan herba tidak melebihi 0.05 ppm. British dan European Pharmacopoeia pula mengehadkan nilai piawai residu pestisid organoklorin dalam lemak bulu tidak melebihi 0.05 ppm. |
cold pressing | penekanan sejuk | Herba | Tiada | Kaedah mengeluarkan minyak pati daripada bahan herba segar atau cecair ekstrak daripada residu bahan herba dengan cara penekanan pada suhu bilik. Contohnya, minyak pati daripada kulit buah sitrus dan ekstrak cecair daripada residu lidah buaya. |
pesticide residue | residu pestisid | Pertanian Organik | Tanaman Makanan | - |
intractable residue | residu sukar diurus | Pertanian Organik | Tanaman Makanan | - |
crop residue | residu tanaman | Pertanian Organik | Tanaman Makanan | - |
residue analysis | analisis residu | Pertanian Organik | Tanaman Makanan | - |
heavy metal residue | residu logam berat | Pertanian Organik | Tanaman Makanan | - |
residual risk policy | polisi risiko residu | insurans | Tiada | Tambahan kepada polisi kontraktor semua risiko yang dikeluarkan berasaskan sesuatu kontrak, untuk melindungi kerja-kerja kecil, termasuk meneruskan kerja yang kontraknya telah tamat. |
xanthan | xantan | Herba | Tiada | Heteropolisakarida yang mengandungi residu D-glukosa, D-manosa dan asid D-glukoronik. Xantan diperoleh daripada Xantomonas campestris dan digunakan dalam penghasilan gam xantan semula jadi terlarut air. |
contamination | kontaminasi/pencemaran | Herba | Tiada | Kemasukan bahan tak dikehendaki seperti mikroorganisma, residu pestisid, logam berat, bahan radioaktif atau aflatoksin ke dalam bahan mentah atau sediaan herba secara tidak sengaja. Kontaminasi boleh berlaku pada bahan pemula atau bahan perantaraan semasa proses pengeluaran, pensampelan, pembungkusan atau pembungkusan ulang, penstoran atau pengangkutan. Produk yang terkontaminasi akan hilang nilai kualiti dan tidak selamat untuk digunakan. |