Maklumat Kata

Kamus Bahasa Melayu


[sa.yu.ran] | سايورن

Definisi : ber-macam-macam (berjenis-jenis) sayur: biarlah hamba randaukan dahulu ~. (Kamus Dewan Edisi Keempat)

[sa.yu.ran] | سايورن

Definisi : bermacam-macam jenis sayur. (Kamus Pelajar Edisi Kedua)
Tesaurus
Tiada maklumat tesaurus untuk kata sayuran


Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
veggie ballbebola sayuranPentadbiran PerniagaanTiadaSejenis makanan yang berbentuk bulat dan diperbuat daripada bahan utama seperti kacang pea, lobak merah, jagung, lada dan sebagainya.
carotenekarotenaSains KesihatanTiadaBahan karotenoid yang hadir dalam sayuran dan buah-buahan yang berwarna hijau dan kuning.
edible herbherba boleh makanHerbaPemiawaianUlam atau sayur-sayuran tradisional yang digunakan dalam resepi masakan sama ada dimakan mentah atau dicelur. Herba boleh makan biasanya dimakan sebagai penyedap rasa dan mempunyai khasiat untuk kesihatan badan dan melindungi daripada penyakit. Contohnya, cekur (Kaempferia galanga) untuk membuang angin dalam badan dan daun pegaga (Centella asiatica) untuk mengubati darah tinggi dan menambah daya ingatan.
percolationperkolasiHerbaTiadaProses pengekstrakan secara penurasan bahan pelarut akueus, organik atau minyak sayuran pada suhu bilik atau lebih panas yang melalui bahan herba di dalam perkolator.
herbal capsulkapsul herbaHerbaPemiawaianPembalut ekstrak herba yang menggunakan bahan gelatin daripada sumber sayuran atau haiwan.
beta carotenebeta karotenaHerbaPemiawaianPigmen berwarna jingga yang terdapat dalam buah-buahan dan sayur-sayuran, seperti lobak merah dan betik yang kaya dengan vitamin A. Contoh herba yang mengandungi beta karotena yang tinggi ialah ekstrak daun murungai (Moringa oleifera).
meltique beefdaging meltikPentadbiran PerniagaanTiadaDaging lembu yang disuntik dengan lemak haiwan atau minyak sayuran untuk meningkatkan rasa dan melembutkan daging.
macerationmaserasiHerbaTiadaProses pengekstrakan secara rendaman bahan herba dengan bahan pelarut akueus, organik atau minyak sayuran dalam bekas yang tertutup pada tempoh tertentu. Nisbah bahan herba dengan pelarut yang biasa digunakan ialah 1:5 atau 1:10. Terdapat empat teknik maserasi, iaitu maserasi ringkas, maserasi kinetik, maserasi ulang dan pencernaan. Kaedah ini sesuai digunakan untuk bahan herba yang tidak tahan haba bagi mengekalkan keutuhan komponen kimia. Sinonim pemaseratan.
cold-pressed juicejus tekan sejukPentadbiran PerniagaanTiadaJus yang diekstrak daripada buah-buahan dan sayur-sayuran dengan menggunakan penekan hidraulik.
biodieselbiodieselTeknologi HijauReka Bentuk Teknologi HijauRantaian panjang alkil (metil, propil atau etil) ester yang dihasilkan daripada tindak balas minyak sayuran atau lemak haiwan dengan alkohol melalui pentransesteran. Biodiesel boleh digunakan sebagai bahan api yang mesra alam.
12

Kembali ke atas