soya bean | kacang soya | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
tryptone soya broth | kaldu soya tripton | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
soya bean hull | kulit kacang soya | Veterinar | Tiada | Bahan yang dihasilkan apabila biji kacang soya dipisahkan daripada lenggainya. Kulitnya berserabut tinggi dan boleh digunakan sebagai sumber tenaga untuk ternakan ruminan. Kandungan proteinnya ialah antara 4-5% manakala kandungan serabut melebihi 30%. Selain itu, bahan ini mengandungi faktor antipemakanan terutamanya perencat tripsin yang boleh mengganggu pencernaan protein. Masalah ini boleh diatasi dengan memanaskan bahan tersebut. |
soya bean meal | mil kacang soya | Veterinar | Tiada | Bahan yang diperoleh selepas biji kacang soya diekstrak untuk menghasilkan minyak. Kandungan proteinnya ialah antara 45-50% dan merupakan sumber protein tumbuhan yang penting untuk ternakan. Tenaga metabolismenya (ME) tinggi iaitu 12 MJ/kg dan boleh digunakan sehingga 40% dalam rangsum. Bahan ini kurang mengandungi vitamin B tetapi kaya dengan kalsium dan fosforus. Kandungan asid aminonya juga tinggi dan merupakan protein tumbuhan yang baik dan digunakan dengan meluas untuk pelbagai jenis rangsum ternakan. |
soya protein concentrate | konsentrat protein soya | Veterinar | Tiada | Protein bermutu yang diperoleh daripada biji kacang soya. Aras proteinnya tinggi melebihi 50% dan digunakan untuk makanan manusia dan haiwan. Bahan ini kerap digunakan sebagai pengganti susu dalam makanan anak ternakan. Bahan ini juga boleh digunakan dalam pembuatan produk daging tiruan untuk makanan manusia. |
soya sauce | kicap | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
soya-bean oil | minyak kacang soya | Kesenian | Tiada | Minyak yang tidak mudah kering digunakan untuk membuat varnis tetapi tidak digunakan dalam campuran cat pelukis. |
soya bean cake | kek kacang soya | Pertanian | Tiada | Tiada |
fermented soya bean product | hasil kacang soya tertapai | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |
tempeh | tempe | Makanan dan Pemakanan | Makanan | Produk makanan tradisional berasaskan soya yang berasal dari Indonesia. Tempe ialah kacang soya yang telah dimasak dan difermentasi secara terkawal menggunakan kultur pemula seperti Rhizofus sp. Produk tempe yang telah siap ialah pepejal padat yang diikat dengan bahan seperti benang putih dan dinamakan miselium. |