tetebu | tetebu | Perhutanan | Sains Kayu dan Hasil Hutan | Nama biasa bagi kayu Mastixia spp. daripada famili Cornaceae. Nama tempatan di Semenanjung ialah tebu-tebu dan , spesies utamanya ialah Mastixia pentanda dan M. trichotoma. Gubal kayu tetebu berwarna putih hingga kuning muda, dan agak sukar dibezakan daripada teras kayunya yang berwarna kuning. Tekstur kayunya halus dan sekata dengan ira yang lurus dan agak bersimpul. Kayu ini mempunyai nilai ketumpatan keringan udara yang berjulat antara 560 hingga 770 kg/m3, dan tergolong dalam kumpulan kayu yang sederhana keras dan sederhana berat. Kayu mudah dikerjakan dan dikemas siap, dan menghasilkan muka potongan yang licin. Kayu ini sederhana kuat, lambat mengering, dan mempunyai kadar kecutan yang sangat tinggi. Kayu ini boleh digunakan untuk kayu kotak, alas angkut, papan penutup, dan papan serpai. |
bagasse | hampas tebu | Pertanian | Agronomi | Bahan sisa pertanian yang terhasil setelah batang tebu diperah bagi mendapatkan cecair untuk dijadikan gula. Sesebuah kilang memproses tebu biasanya menghasilkan 30 peratus hampas tebu daripada tebu segar yang diproses. Hampas tebu mempunyai pelbagai kegunaan seperti menjadi bahan bakar dalam kilang gula atau medium untuk pengeluaran cendawan. Hampas tebu juga digunakan untuk membuat kertas. |
sugar cane by products | hasil sampingan tebu | Veterinar | Tiada | Hasil yang diperoleh daripada industri tebu iaitu tanaman famili Graminae yang boleh menghasilkan gula daripada batangnya. Hasil pengilangan gula yang boleh digunakan sebagai makanan haiwan ialah hampas tebu, pucuk tebu dan molases. Hampas dan pucuk tebu mengandungi serabut yang tinggi manakala molases kaya dengan karbohidrat terlarut yang membekalkan tenaga. Nama saintifik tebu: Saccharum officinarum. |
ratooning | peladunan | Pertanian | Agronomi | Kaedah membiarkan pangkal pokok tidak dipotong semasa penuaian supaya ladun yang tumbuh akan menggantikan pokok induk yang dituai. Contohnya, dalam tanaman tebu, batang tebu dipotong ke aras 10 cm dan seterusnya ladun yang tumbuh akan menjadi hasil tuaian pada musim yang seterusnya. Ini dilakukan sehingga mendapat tiga kali tuaian daripada satu penanaman. Hasil akan menurun pada setiap kali ladun dituai dan selepas tiga pusingan tuaian, tebu perlu ditanam semula. Kebaikan kaedah ini ialah pengurangan kos penyediaan kawasan, dan memanjangkan hayat ekonomi tanaman. |
cane | tebu; rotan | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | 1. Tebu: Sejenis tumbuhan rumput berbatang tinggi dan beruas-ruas seperti buluh yang menghasilkan gula.,2. Rotan: Sejenis tumbuhan palma yang memanjat, digunakan untuk membuat kerusi, tikar, raga dan lain-lain. |
cane sugar | gula tebu | Kimia | Tiada | Sukrosa atau gula biasa yang diperolehi daripada tebu C12H22O11. |
cane sugar | gula tebu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Sukrosa atau gula biasa yang diperolehi daripada tebu C12H22O11. |
crop remains | sisa tanaman | Pertanian | Agronomi | Baki bahan tanaman setelah tanaman dituai. Contohnya, bagi tanaman tebu, sisa tanamannya ialah hampas batang dan daun yang tinggal setelah batang tebu diperah gulanya. Bagi tanaman nanas pula, sisa tanamannya terdiri daripada kulit dan daun nanas yang tinggal setelah buah nanas dikupas untuk ditinkan. Sisa tanaman kelapa sawit termasuk hampas isirung kelapa sawit dan tandan kosong setelah minyak kelapa sawit diperah daripada buahnya. Walaupun sisa tanaman biasanya dianggap sebagai bahan buangan, sisa tanaman dapat dimanfaatkan untuk dijadikan makanan ternakan atau baja kompos. Hampas isirung kelapa sawit kini digunakan sebagai makanan ternakan ruminan secara fidlot dan dieksport sebagai makanan ternakan. |
cane | tebu; rotan | Perhutanan | Tiada | Tiada |
cane molasses | molases tebu | Pentadbiran Perniagaan | Tiada | Tiada |