dairy products | hasil tenusu | Sains Kesihatan | Tiada | Makanan dan minuman yang diperbuat dari susu. |
dairy farm | ladang tenusu | Penilaian Harta Tanah | Tiada | Tiada |
dairy farm | ladang tenusu | Penilaian Harta Tanah | Tiada | Tiada |
calf starter | makanan pemula pedet | Veterinar | Tiada | Makanan berkualiti dengan kandungan protein dan tenaga yang tinggi dan diberi kepada anak lembu tenusu setelah disapih daripada ibunya. Biasanya, anak lembu akan disapih apabila berumur antara 6-8 minggu sebelum diberi makanan permulaan. Kandungan protein dalam makanan ini biasanya melebihi 18% manakala kandungan tenaga ialah sebanyak 13.0 MJ/kg. Makanan ini juga mengandungi bahan-bahan yang mudah dicerna dan mempunyai rasa yang enak seperti jagung, oat, molases, mineral serta vitamin. Makanan ini kerap ditambah dengan bahan aditif seperti koksidiostat untuk mengelakkan jangkitan penyakit cirit-birit atau diarea yang disebabkan oleh koksidia. |
weaning | penyapihan | Penternakan | Genetik dan Pembiakbakaan | Proses menghentikan pemberian susu kepada anak haiwan. Penyapihan dilakukan pada ternakan dalam tempoh yang berbeza. Sebagai contoh, lazimnya anak lembu tenusu dihentikan pemberian susu apabila berumur dua bulan. Anak lembu pedaging pula dihentikan pemberian susu dengan kaedah pengasingan daripada ibu. |
production peak | puncak pengeluaran | Veterinar | Tiada | Jangka masa pengeluaran tertinggi dalam tempoh keseluruhan pengeluaran telur atau susu yang dihasilkan oleh ternakan. Pada ternakan seperti ayam penelur, puncak pengeluaran telur biasanya berlaku pada umur 28 hingga 33 minggu dengan penghasilan melebihi 78%. Bagi haiwan tenusu, tempoh ini berlaku pada bulan kedua selepas melahirkan anak. |
corynebacterium | korinebakterium | Makanan dan Pemakanan | Tiada | Bakteria rod daripada Genus Actinomycetes bersifat Gram positif, tidak berspora dan psikotropik. Beberapa spesies bakteria ini seperti C. bovis dan C. diphthetriae merupakan patogen kepada manusia dan haiwan. Bakteria rod terdapat dalam susu mentah, alat pemprosesan susu dan hasil tenusu. |