quality factor | faktor kualiti | Fizik | Atom dan Nuklear | Faktor yang diberikan kepada setiap jenis sinaran mengion untuk menerangkan kesan biologinya. Nilainya ditentukan dengan membandingkan kesan sinaran tersebut dengan kesan yang dihasilkan oleh sinaran piawai yang terdiri daripada sinar-X 200 keV. Faktor kualiti ini merupakan nilai penghampiran kerana faktor ini bersandar dengan kelajuan sinaran dan jenis tisu yang disinarkan. Bagi dos terserap 1 Gy zarah alfa dapat mengakibatkan 10 kali kerosakan biologi berbanding dos yang sama bagi zarah beta. |
gray (Gy) | gray | Fizik | Atom dan Nuklear | Unit dos terserap yang menyamai 1 joule/kilogram atau 100 rad. Gray merupakan unit SI bagi dos sinaran yang diungkapkan dalam sebutan tenaga terserap per unit jisim tisu. |
rep | rep | Kejuruteraan | Tiada | Unit dos terserap yang setara dengan dos terserap oleh air yang telah menerima dos dedahan sebanyak 1 Rontgen. |
Rontgen equivalent physical | fizikal setara Rontgen | Kejuruteraan | Tiada | Unit dos terserap yang setara dengan dos terserap oleh air yang telah menerima dos dedahan sebanyak 1 Rontgen. |
densitometer | densitometer | Kimia | Biokimia | 1. Alat yang digunakan untuk mengukur cahaya terserap dalam bahan selain cecair, menganalisis kromatogram dan sebagainya. 2. Alat yang digunakan untuk mengukur ketumpatan atau graviti. |
build-up | perkuatan;tokokan | Kejuruteraan | Tiada | 1. Tokokan: Penambahan kadar dos terserap atau kadar pengionan mengikut kedalaman bahan akibat penghasilan elektron sekunder. |
digestibility | kebolehcernaan | Perikanan | Tiada | 1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh. |
digestibility | kebolehcernaan | Pertanian | Tiada | 1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh. |
digestibility | kebolehcernaan | Veterinar | Tiada | 1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh. |
digestibility | kebolehcernaan | Pertanian | Tiada | 1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh. |