Maklumat Kata

Carian kata tiada di dalam kamus terkini. Sila rujuk capaian Kamus Dalam Talian ini.

Istilah Bahasa Melayu

Istilah SumberIstilah SasarBidangSubbidangHuraian
quality factorfaktor kualitiFizikAtom dan NuklearFaktor yang diberikan kepada setiap jenis sinaran mengion untuk menerangkan kesan biologinya. Nilainya ditentukan dengan membandingkan kesan sinaran tersebut dengan kesan yang dihasilkan oleh sinaran piawai yang terdiri daripada sinar-X 200 keV. Faktor kualiti ini merupakan nilai penghampiran kerana faktor ini bersandar dengan kelajuan sinaran dan jenis tisu yang disinarkan. Bagi dos terserap 1 Gy zarah alfa dapat mengakibatkan 10 kali kerosakan biologi berbanding dos yang sama bagi zarah beta.
gray (Gy)grayFizikAtom dan NuklearUnit dos terserap yang menyamai 1 joule/kilogram atau 100 rad. Gray merupakan unit SI bagi dos sinaran yang diungkapkan dalam sebutan tenaga terserap per unit jisim tisu.
reprepKejuruteraanTiadaUnit dos terserap yang setara dengan dos terserap oleh air yang telah menerima dos dedahan sebanyak 1 Rontgen.
Rontgen equivalent physicalfizikal setara RontgenKejuruteraanTiadaUnit dos terserap yang setara dengan dos terserap oleh air yang telah menerima dos dedahan sebanyak 1 Rontgen.
densitometerdensitometerKimiaBiokimia1. Alat yang digunakan untuk mengukur cahaya terserap dalam bahan selain cecair, menganalisis kromatogram dan sebagainya. 2. Alat yang digunakan untuk mengukur ketumpatan atau graviti.
build-upperkuatan;tokokanKejuruteraanTiada1. Tokokan: Penambahan kadar dos terserap atau kadar pengionan mengikut kedalaman bahan akibat penghasilan elektron sekunder.
digestibilitykebolehcernaanPerikananTiada1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh.
digestibilitykebolehcernaanPertanianTiada1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh.
digestibilitykebolehcernaanVeterinarTiada1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh.
digestibilitykebolehcernaanPertanianTiada1. Keupayaan sesuatu bahan makanan untuk dicerna. 2. Peratusan bahan makanan dalam proses pencernaan yang terserap ke dalam tubuh.
12

Kembali ke atas