dressing percentage | peratus karkas bersih | Veterinar | Tiada | Nilai dalam bentuk peratus yang diperoleh daripada hasil karkas setelah ditolak daripadanya bahagian kepala, kaki, kulit, ofal dan ekor yang dibandingkan dengan berat hidup sebelum disembelih. Dalam penternakan, nilai yang tinggi menunjukkan pulangan hasil yang lebih baik. Lembu mempunyai nilai peratus karkas bersih antara 50-55%. Pada ayam, nilai ini ditentukan berasaskan hasil karkas yang ditolak daripadanya bahagian kepala, kaki, bulu dan ofal. Biasanya, nilai yang didapati ialah 68-73%. |
cold shortening | pencerutan sejuk | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Pengerasan karkas haiwan apabila didinginkan pada suhu kurang daripada 10-15oC, disebabkan oleh pengecutan otot atau pembentukan rigor mortis. Pencerutan sejuk akan menyebabkan daging menjadi liat dan boleh dielak dengan menyejukkan segera karkas haiwan pada suhu 10-15oC dan menyimpannya pada suhu ini sehingga rigor mortis terbentuk. |
carcass | karkas | Pertanian | Tiada | Tiada |
carcass | karkas | Kesenian | Seni Bina | 1. Binaan bangunan yang tidak disiapkan sepenuhnya tetapi telah menampakkan struktur kerangka utama. 2. Kesan peninggalan bangunan yang rosak akibat peperangan atau bencana alam. 3. Kerangka asas bangunan. |
carcass | karkas | Makanan dan Pemakanan | Teknologi Makanan | Tubuh haiwan tanpa organ dalaman yang telah dibersihkan selepas penyembelihan. |
beef carcass | karkas daging lembu | Sosiologi | Tiada | Daging lembu yang telah siap dilapah. |
telescoped carcass | karkas tersusup | Veterinar | Tiada | Tiada |
ram carcass | karkas bebiri jantan | Veterinar | Tiada | Tiada |
full carcass | karkas penuh | Veterinar | Tiada | Tiada |
dressed carcass | karkas lapah | Veterinar | Tiada | Tiada |